Foto: Protolab.

Mar 31, 2020

Corona: De tillverkar delar för test och respiratormasker


Hjälper italienska ingenjörer att göra om snorklingsprodukten “Easybreath” till respiratormasker.

Protolabs, med över 450 anställda vid sitt europeiska huvudkontor i Telford, använder sin expertis inom 3D-printing, CNC-bearbetning och formsprutning i kampen mot COVID-19.

Företaget hjälper italienska ingenjörer att göra om snorklingsprodukten “Easybreath” till respiratormasker. Maskerna ska användas av sjukvårdspersonal i frontlinjen.

De så kallade ‘Charlotte’-valven 3D-printas och skickas direkt till den italienska kunden Isinnova. De i sin tur producerar utrustning för en icke-invasiv respiratormask som räddar liv.

Protolabs arbetar även med AusDiagnostics, specialist inom komplex molekulär diagnostik, för att producera plastkassetter för test av COVID-19. Kassetterna ska förvara den lösning som används vid testen.

AusDiagnostics tog först kontakt med Protolabs för att formspruta 500 provdelar. Efter att de första CAD-ritningarna gjorts tillverkningsbara och rätt material specificerats, är nu tillverkningen  igång och delarna är planerade att levereras 9 april.

-Vi jobbar med ett antal viktiga kundprojekt med koppling till COVID-19-pandemin, förklarar Bjoern Klaas, Vice President och vd för Protolabs i Europa.

-‘Charlotte’-valven i Italien har redan en positiv effekt på de utmaningar hälso- och sjukvårdspersonal där står inför, medan vårt senaste samarbete med  AusDiagnostics är avgörande i Storbritanniens utökade testprogram.

-Testen kommer att användas vid mer än 20 stora sjukhus runt om i Storbritannien, samt vid diagnostikcenter i Europa. Kunden tillverkar idag närmare 200 testkassetter per dag, men antalet kommer att öka snabbt, för att tillgodose ökande behov. Vår produktionslinje för formsprutning är redo att tillverka 20 000 kassetter per kvartal.

-Digital tillverkning är oerhört fördelaktigt vid snabb utveckling och det kommer att fortsätta vara avgörande för att se till att personal vid frontlinjen har tillgång till rätt utrustning, avslutar Bjoern.

Protolabs erbjuder anpassad tillverkning och tillverkningstjänster till organisationer inom sjukvårdsutrustning, telekommunikation, energi, vattenrening och andra viktiga samhällsområden. 

Företaget fortsätter driva verksamhet vid sina brittiska och tyska tillverkningsanläggningar där medarbetare jobbar hemifrån där det är möjligt, och man följer även riktlinjer för hygien och social distansering.

Bjoern avslutar:

-Protolabs medarbetare spelar en avgörande roll i att stödja våra kunder under en tid som kommer att definiera vår generation. Jag är extremt stolt över det engagemang och den expertis alla visar.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT