Kompetens - en brist inom svetsindustri.

Jun 25, 2018

De tar upp kampen mot kompetensbristen i svetsindustrin


"Ett stort problem för den svetsande industrin är att hitta rätt kompetens"

Montico har valt att ta kampen mot kompetensbristen inom svetsindustrin. Detta gör företaget genom att arbeta med en modell för utveckling av både utbildade och blivande svetsare. Modellen går från validering och utbildning till certifiering och arbete.

– Ett stort problem för den svetsande industrin är att hitta rätt kompetens. Det vi ofta hör när vi är ute bland företagen är att bemanningsföretag inte har kompetensen att hyra ut svetsare. Vi har däremot lång erfarenhet inom kompetensutveckling för företag inom svets, och även olika typer av utbildningar, och kan sedan matcha deras behov med rätt kompetens, säger Tomas Jonasson, produktionschef på Montico.

Modellen har Montico jobbat med i över tre år och Tomas Jonasson berättar att det har gett tydliga resultat. Bland annat genom en ökad uthyrning av personal till svetsande företag, samtidigt som modellen har inneburit en kvalitetssäkring av själva uthyrningsdelen. Det vill säga, rätt kompetens till rätt företag.

– Vi använder vår tekniska kunskap för att kartlägga kundernas behov, vilket vi sedan har användning av i matchningsprocessen. Därmed kvalitetssäkrar vi både mjuka värden som personlighet och hårda som vad svetsaren ska kunna, säger Tomas Jonasson.

– De som ska vända sig till oss är svetsande företag som ser att de står inför den här utmaningen både på kort och på lång sikt, avslutar Tomas. 

Svensk Verkstad.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • 17137_NORD-NORDAC-PRO-SK-500P-converter Teknik

  Ny frekvensomriktare från NORD

  Med NORDAC PRO SK 500P lanserar NORD DRIVESYSTEMS en serie frekvensomriktare med senaste komponentteknik och ultimata nivåer av funktionalitet, konnektivitet och modularitet. Omriktarna har ett imponerande antal gränssnitt för kommunikation och fältbussar, innovativa egenskaper liksom ett antal expansionsmöjligheter så att de lätt kan integreras i alla typer av automationsarkitektur.
  6
 • Förbättrade prestanda med Silent Tools™ Teknik

  Vibrationsdämpade CoroBore® 825 förbättrar säkerhet och produktivitet

  Specialisten på skärverktyg och verktygssystem Sandvik Coromant lanserar en ny generation CoroBore® 825 vibrationsdämpade finuppborrningsverktyg. Systemet använder Silent Tools™-teknik, med dämpkroppar som är dimesionerade specifikt för att passa alla adapterstorlekar i sortimentet och ge användaren maximala prestanda.
  11
 • Bosch kopplar batteriladdaren till molnet. Teknik

  Bosch förlänger livet på batterier i elfordon med molnlösning

  Battericeller åldras snabbare beroende på livsföring precis som cellerna i människokroppen. Bosch har nu utvecklat en molntjänst som kompletterar det traditionella batterihanteringssystemet i elfordon där laddningsdata från ett flertal elfordon i realtid kan nyttjas för både effektivare och skonsammare laddning.
  12