Swemin Boliden

Pristagare. Jennifer Andersson (till höger) från Boliden Aitik, tog på onsdagen emot Svemins Arbetsmiljöpris 2020 i Luleå. Till vänster Gunnar Rådberg, ordförande i GRAMKO, Gruvornas Arbetsmiljökommitté. Jenny delar priset med Jonas Fjellner, Boliden.

Feb 17, 2020

De tar hem Svemins Arbetsmiljöpris 2020


Förmågan att entusiasmera medarbetare och på så sätt skapa en säkrare arbetsmiljö fick juryn på fall.


Jennifer Andersson och Jonas Fjellner, båda från avdelningen kross och infrakt på Boliden Aitik, tog på onsdagen emot Svemins Arbetsmiljöpris 2020 i Luleå.

För att skapa säkra arbetsplatser inom gruv- och mineralindustrin spelar det förebyggande arbetet med maskiner och anläggningar en viktig roll. Många gånger kan det vara en utmaning att hitta ett långsiktigt systematiskt underhållsarbete. Svemin vill med 2020 års arbetsmiljöpris uppmärksamma vikten av ett förebyggande arbete med maskiner och anläggningar.

-Det här är jätteroligt, ett erkännande för allt jobb vi och vår sektion lagt ner, säger en glad Jennifer Andersson, sektionschef produktion inom avdelningen Kross och infrakt, Boliden Aitik.

Varför har ni lyckats så bra?
​-Ett engagerat och tydligt ledarskap i de här frågorna är en grundförutsättning. Och glada medarbetare som kan göra sin röst hörd och som ser att idéerna sen tas tillvara är verkligen prioriterat för oss, säger hon.
​-Vi har verkligen engagerade medarbetare hos oss, vi ger varandra energi varje dag.

På företagen inom gruv- och mineralindustrin pågår kontinuerligt många aktiviteter för att förbättra arbetsmiljön och säkerheten.

-Det är så många som gör fantastiska insatser i våra företag. Jennifer Andersson och Jonas Fjellner har jobbat målmedvetet under lång tid med att få medarbetarna vid sin avdelning att själva bidra med innovationer för att förbättra säkerhetsarbetet, därför går priset till just dem, säger Gunnar Rådberg, juryordförande och ordförande i Gruvornas Arbetsmiljökommitté, GRAMKO, och Kommittén för systematiskt arbetsmiljöarbete, SAM-kommittén.

Prissumman är 25 000 kr. 

Motivering Svemins Arbetsmiljöpris 2020

"Jennifer och Jonas har med stort engagemang bidragit till ett arbete med ständiga förbättringar när det gäller arbetsmiljö och säkerhet i det förebyggande arbetet med maskiner och anläggningar.

De har skapat ett engagemang hos personalen och uppmuntrat till förbättringsförslag samt gett möjlighet att genomföra dessa. Detta har lett till att många innovationer föreslagits och genomförts vilket ökat säkerheten och tillgängligheten vid arbetet med maskiner och utrustningar.

Arbetet med ständiga förbättringar pågår fortlöpande och nya innovationer föreslås kontinuerligt viket hela tiden bidrar till ännu säkrare anläggningar och förbättrad arbetsmiljö. "

  

Samtliga nominerade till Svemins Arbetsmiljöpris 2020:

LKAB

Heléne Rundgren, KMA-utvecklare LKAB Södra Divisionen

Boliden Aitik
Michael Sirkka elplanerare Anrikningsverk/kross/infrakt Boliden Mineral Aitikgruvan
Sandra Knekta elplanerare anrikningsverk/kross/infrakt Boliden Mineral Aitikgruvan

Boliden Aitik
Bilverkstaden i Aitik; Kim Falk, Sören Olsson, Alexander Karlsson, Erik Björnfot, Pierre Hansson, Roger Kenttä, Magnus Karlsson, Kenneth Näslund, Anders Fors och Mubariz Musayev

Boliden Aitik
Jennifer Andersson sektionschef produktion, Kross och infrakt, Aitik
​Jonas Fjellner, sektionschef förebyggande underhåll, Kross och infrakt, Aitik​
Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, representerar ca 40 företag med 13 000 anställda inom mineralproduktion, prospektering och teknik.
 • Mar 30, 2020

  Saab drar tillbaka utdelningsförslag

  Nyheter Stor orderstock och långsiktiga affärer har hittills skonat företaget från coronaeffekter, men bolaget utesluter inte negativ påverkan framöver.
  37
 • Mar 30, 2020

  Full fart hos teknikkonsulten

  Nyheter I januari öppnades dörrarna till ett nytt kontor i Gävle, efter två månader är flera intressanta projekt redan i rullning.
  103
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

 • Teknik

  5th Axis sätter en ny standard för 5-axlig bearbetning

  För tre år sedan introducerade Partille Tool ett helt nytt fabrikat på den svenska marknaden, amerikanska 5th Axis. Nu släpps flera nyheter inom uppspänning som hjälper till att öka produktivitet och lönsamhet.
  23