Oct 30, 2018

Nya skärsorter förbättrar stålfräsning


De senaste frässorterna från Sandvik Coromant ger bättre livslängd och bearbetningssäkerhet.

Sandvik Coromant, specialisterna på skärverktyg och verktygssystem, lanserar GC4330 och GC4340, två nya skärsorter för stålfräsning. Tack vare utvecklingen av avancerade tillverkningstekniker, som ett nytt substrat, Inveio®-beläggning och förbättrad efterbehandling, öppnar de nya sorterna utmärkta möjligheter för betydligt bättre verktygslivslängd och bearbetningssäkerhet jämfört med sorterna den tidigare generationens GC4230 och GC4240, som nu kommer att ersättas. 

Tillverkare står inför många utmaningar vid fräsning i ISO P-arbetsstycken. En del hårda och nötande stål kan till exempel generera förslitning längs skärets flank, särskilt vid högre hastigheter och längre tider i ingreppet. Bearbetning under instabila förhållanden på grund av dålig fixturering eller långa överhäng höjer dessutom risken för urflisning i skäret, medan värmevariationer under bearbetning, särskilt under våta förhållanden, kan orsaka sprickbildning och efterföljande plötsliga brott.

”Våra nya sorter klarar dessa problem på flera sätt”, menar Magnus Engdahl, Product Application Manager vid Sandvik Coromant. ”Den optimerade Inveio®-beläggningen ökar till exempel slitstyrkan och verktygslivslängden dramatiskt, utan att äventyra säkerheten. Den likriktade kristallorienteringen gör att beläggningen har högt motstånd mot värmesprickor, vilket i sin tur främjar en lång och tillförlitlig verktygslivslängd, något som ytterligare förstärks av den nya efterbehandlingen som stärker skäret genom att ändra dess mekaniska egenskaper.”

Ett nyutvecklat substrat ger välkontrollerad fördelning av kornstorlekar, vilket gör att verktyget beter sig mer förutsägbart. Dessutom uppnås en konstant livslängd med snävare tolerans för skäreggens eggavrundning (ER). Ökad verktygslivslängd ger lägre kostnad per komponent, samtidigt som förbättrad bearbetningssäkerhet ger förutsägbar funktion och lägre stilleståndstider, för att inte tala om högre komponentkvalitet.

GC4330 är en medelhård sort och första val för grovbearbetning till medelfin planfräsning, medan den sega GC4340-sorten är att föredra för grov hörnfräsning och spårfräsning. Våt och torr bearbetning är möjliga, men vi rekommenderar torr bearbetning.

Både GC4330 och GC4340 finns även i följande produktfamiljer: CoroMill® 390 och CoroMill 490 för hörnfräsning, CoroMill 345 och CoroMill 745 för planfräsning, CoroMill 210 för fräsning för hög matning, CoroMill 200 för profilfräsning och CoroMill 331 för spårfräsning och kapning. Även om sorterna är optimerade för stål är de också lämpliga för blandad produktion som inkluderar arbetsstycken i ISO K (gjutjärn) och ISO M (rostfritt stål).

 
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  411
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT