Oct 30, 2018

Nya skärsorter förbättrar stålfräsning


De senaste frässorterna från Sandvik Coromant ger bättre livslängd och bearbetningssäkerhet.

Sandvik Coromant, specialisterna på skärverktyg och verktygssystem, lanserar GC4330 och GC4340, två nya skärsorter för stålfräsning. Tack vare utvecklingen av avancerade tillverkningstekniker, som ett nytt substrat, Inveio®-beläggning och förbättrad efterbehandling, öppnar de nya sorterna utmärkta möjligheter för betydligt bättre verktygslivslängd och bearbetningssäkerhet jämfört med sorterna den tidigare generationens GC4230 och GC4240, som nu kommer att ersättas. 

Tillverkare står inför många utmaningar vid fräsning i ISO P-arbetsstycken. En del hårda och nötande stål kan till exempel generera förslitning längs skärets flank, särskilt vid högre hastigheter och längre tider i ingreppet. Bearbetning under instabila förhållanden på grund av dålig fixturering eller långa överhäng höjer dessutom risken för urflisning i skäret, medan värmevariationer under bearbetning, särskilt under våta förhållanden, kan orsaka sprickbildning och efterföljande plötsliga brott.

”Våra nya sorter klarar dessa problem på flera sätt”, menar Magnus Engdahl, Product Application Manager vid Sandvik Coromant. ”Den optimerade Inveio®-beläggningen ökar till exempel slitstyrkan och verktygslivslängden dramatiskt, utan att äventyra säkerheten. Den likriktade kristallorienteringen gör att beläggningen har högt motstånd mot värmesprickor, vilket i sin tur främjar en lång och tillförlitlig verktygslivslängd, något som ytterligare förstärks av den nya efterbehandlingen som stärker skäret genom att ändra dess mekaniska egenskaper.”

Ett nyutvecklat substrat ger välkontrollerad fördelning av kornstorlekar, vilket gör att verktyget beter sig mer förutsägbart. Dessutom uppnås en konstant livslängd med snävare tolerans för skäreggens eggavrundning (ER). Ökad verktygslivslängd ger lägre kostnad per komponent, samtidigt som förbättrad bearbetningssäkerhet ger förutsägbar funktion och lägre stilleståndstider, för att inte tala om högre komponentkvalitet.

GC4330 är en medelhård sort och första val för grovbearbetning till medelfin planfräsning, medan den sega GC4340-sorten är att föredra för grov hörnfräsning och spårfräsning. Våt och torr bearbetning är möjliga, men vi rekommenderar torr bearbetning.

Både GC4330 och GC4340 finns även i följande produktfamiljer: CoroMill® 390 och CoroMill 490 för hörnfräsning, CoroMill 345 och CoroMill 745 för planfräsning, CoroMill 210 för fräsning för hög matning, CoroMill 200 för profilfräsning och CoroMill 331 för spårfräsning och kapning. Även om sorterna är optimerade för stål är de också lämpliga för blandad produktion som inkluderar arbetsstycken i ISO K (gjutjärn) och ISO M (rostfritt stål).

 
 • Mar 21, 2019

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Reportage Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  4
 • Mar 21, 2019

  Dacke Industri förvärvar Optronic

  Nyheter Dacke Industri förvärvar samtliga aktier i Optronic Partner pr AB, som är ledande i Norden inom utveckling och tillverkning av optiska sensorer för industrin.
  8
 • Mar 21, 2019

  Fullt drag i Sandviken

  Branschnytt Över 600 besökare har vallfärdat till Sandvik Coromants Tech Days som nu går in på tredje och sista dagen.
  459
 • Mar 21, 2019

  Goodtech levererar robotsvetscell till Permascand

  Branschnytt Lösningen ger Permascand ökad produktion med lägre bemanning, bra flexibilitet för nya produkter och korta konverteringstider. 
  62
Loading...

MEST LÄSTA

  Annons
 • Låt roboten sköta gradningen

  Gradning är en ständigt återkommande stötesten för alla aktörer i svensk industri. Här finns enorma besparingar att göra, menar Roger Cronholm på Schunk.
  208

SENASTE NYTT

 • Reportage

  Dubbelmässa breddas med automotivefokus

  Den 27-28 mars arrangeras Advanced Engineering parallellt med Elektronikmässan, smart för både utställare och besökare eftersom mässornas målgrupper tangerar varandra.
  4