Per Hannius, Göran Franck, Peter Franck, Anders Franck och Jonas Franck. Foto: Francks Kylindustri.

Jun 5, 2018

De delar ut fem miljoner i bonus till personalen


Rekrytering är en utmaning och bonusen är en av flera satsningar som företaget gör för att kunna rekrytera och behålla personal.

För tionde året i rad delar Francks Kylindustri ut bonus, och i år kommer 4,9 miljoner kronor lagom till sommaren.

Francks Kylindustri har vuxit kraftigt och har idag verksamhet och lokal närvaro på tio orter med totalt 180 anställda. Det går bra för Francks Kylindustri, som med kompetens, relationer och lokal förankring idag vuxit till en av Sveriges ledande aktörer inom kyla och värme. Men den stora utmaningen är att hitta och behålla unga människor som vill skapa goda karriärmöjligheter i en industri som växer. För uppsidan med att jobba på Francks är fler än många känner till. Frihet under ansvar, bra löneutveckling och stigande ansvar är några — och sedan tio år har möjligheten att ta del av vinsten varit en uppskattad sida av jobbet.

— Vi värderar våra anställda högt, och bonusen är ett sätt att visa uppskattning för deras insatser, säger Peter Franck, marknadschef på Francks Kylindustri.

Till sommaren kan medarbetare på de kontor som överträffat vinstmålen alltså dela på nära 5 miljoner kronor.

— Det känns otroligt bra att personalen får vara med och dela vinsten när det går bra för företaget. De är vår viktigaste resurs och deras kompetens och engagemang är A och O för hur vi lyckas, menar Peter Franck.

Traineesatsningen Francks Academy

Rekrytering är en utmaning för hela branschen, och Francks Kylindustri är ett av de svenska industriföretag som tidigt börjat experimentera med lärlingsplatser och interna utbildningar. Företaget arbetar på flera fronter för att lösa frågan, bland annat genom att starta Francks Acadamy, ett 18 månaders traineeprogram för ungdomar för att få fördjupad arbetslivserfarenhet som kyltekniker.

— Människor ska kunna utvecklas inom företaget istället för att behöva söka en ny position på ett annat företag, eller byta bransch, säger Peter Franck. Som kvitto på att de gör rätt i att komma till oss, och stanna — känns det bra att för tionde året kunna dela ut så här pass mycket pengar i bonus.

Ny HR-funktion

Francks har även tagit ett annat viktigt kliv inom personalutveckling. Under våren rekryterades Karin Minehed för att bygga upp förtagets HR-funktion. Syftet är att stärka Francks som arbetsgivare.

— Liksom branschen i helhet är rekrytering en av våra tuffaste utmaningar som vi tacklar genom att göra allt vi kan för att vara en attraktiv arbetsgivare. En del i detta är att anställa Karin Minehed som HR-ansvarig för att få fart inom personalutvecklingsfrågor, berättar Peter Franck, marknadsansvarig.

Karin Minehed har en gedigen bakgrund inom personalutveckling och kommer närmast från ett arbete som rekryteringsansvarig och kompetensutvecklare inom SSAB i Oxelösund.

— Det ska bli spännande att få vara med och bygga upp och forma HR-funktionen tillsammans med ledningsgruppen.

— Det som generellt kännetecknar en attraktiv arbetsgivare är ett öppet och bra klimat där personalen trivs, där det finns goda utvecklingsmöjligheter och bra förmåner. Det hoppas jag att vi ska kunna vidareutveckla och stärka på Francks, säger Karin Minehed.

I tre generationer har Francks stått för Sveriges kunnigaste yrkeskår inom industriell kyla och värme. Företaget startades 1950 av familjen Franck och drivs i tredje generationen. Från ett litet företag med en gammal cheva-pickup som enda servicebil har företaget vuxit till en koncern i expansiv utveckling med en omsättning på 240 mkr, 100 anställda på 6 orter och en verkstad på 3200 kvm.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT