Apr 12, 2016

Dassault Systèmes tar fram lösning för smarta fastigheter


Dassault Systèmes, världsledande inom mjukvara för 3D-design och PLM-lösningar (Product Lifecycle Management) har tillkännagivit att man deltagit i skapandet av det banbrytande smarta kontorshuset LifeCycle Tower (LCT) ONE i Dornbirn, Österrike, som presenterades under årets upplaga av Bosch ConnectedWorld i Berlin.

Dassault Systèmes målsättning med projektet har varit att ta fram och visa upp nya, mer hållbara sätt att hantera driften av byggnader – allt från hem och kontorsbyggnader till fabriker och hela smarta städer.

Projektet är ett samarbete mellan Dassault Systèmes och Rhomberg Group, Zumtobel Group, Bosch Software Innovations och det prisbelönta Malmö-baserade startupföretaget Modcam AB.

LCT ONE är den senaste i raden av satsningar inom Dassault Systèmes 3DEXPERIENCity, där företagets teknologi används för att ta fram modeller för, samt visualiseringar av, hållbara smarta städer. Initiativet handlar om allt från arkitektur och infrastruktur till planering, resurshållning och de faktiska människor som ska befolka städerna – så att alla parter ska kunna få en inblick i stadens framtid och vilka effekter utvecklingen kommer att ha på såväl invånare som miljö.

Huset är utrustat med ett smart belysningssystem från Zumtobel och ett smart styrsystem, och utgör den perfekta grundstenen för ett projekt som ska visa på de möjligheter som finns för att skapa en uppkopplad byggnad som inte bara erbjuder mycket hög standard för människorna utan också presterar mycket bra ur ett hållbarhetsperspektiv.

Dassault Systèmes 3DEXPERIENCE-plattform erbjuder en enhetlig virtuell miljö för alla steg i processen, från design och simulering till enkel och effektiv delning av information mellan alla sensorer och produkter i varje enskilt system – oavsett om det handlar om smarta prylar, hus eller fordon. Den här typen av realtidsanalys av såväl enskilda enheter som hela system inom Internet of Things kan ge ovärderliga ledtrådar för hur man bäst optimerar nästa generation av produkter och lösningar.

I LCT ONE-projektet ger 3DEXPERIENCE-plattformen insikter i realtid kring husets tekniska status och energianvändning för att möjliggöra optimering av energikonsumtion och lokalanvändning. Informationen kan samköras och visualiseras i 3D för att snabbt kunna avgöra om exempelvis belysningen används oproportionerligt ofta i förhållande till nyttjandegraden. Om något går sönder eller om exempelvis ett lysrör närmar sig slutet av sin beräknade livstid så syns det också på visualiseringen.

Det går även att programmera systemet med historisk data och erfarenheter om sådant som vilken typ av belysning människor föredrar för att både kunna optimera energianvändningen och upplevelsen.

-Internet of Things utvecklas sakta till ett ”Internet of Experiences”, där uppkopplade produkter länkas samman till den fysiska världen omkring dem för att bli en del av levande upplevelser som skapas när de interagerar med de människor som finns där. De bildar ett slags symbios med platser och objekt, säger Monica Menghini, Executive Vice President och strategichef på Dassault Systèmes.
-Genom att samarbeta med Bosch Software Innovations och andra innovatörer inom deras respektive branscher kan vi visa upp hur information från sensorer enkelt och i realtid kan hämtas in från en omfattande databas och länkas till den realistiska visualisering som 3DEXPERIENCE erbjuder. I det här fallet blir den virtuella modellen av byggnaden den huvudsakliga referenspunkten för planering, simulering och faktisk drift av fastigheten. Hållbara städer kan verkligen bli verklighet snabbare än vi tror.
Dassault Systèmes kommer att presentera LCT ONE och andra 3DEXPERIENCity-projekt under konferensen Design in the Age of Experience i Milano mellan 11 och 12 april.
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  405
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT