Annons
nsg

Från skrot till skatt - återvinn ditt guld. Foto: NSG.

Oct 1, 2020

Därför ska du återvinna ditt guld


Återvunnet guld ger 400–2000 gånger mindre koldioxidavtryck än guld brutet ur gruvor. Marknadsför du att du återvinner och återanvänder guld? Om inte är det hög tid att börja.

Låt dina kunder veta att du har etiskt och miljömässigt hållbara hantverk att erbjuda. Börja återvinna mer och marknadsför det!

Att återvinna och återanvända sina ädelmetaller är nyckeln till en hållbar framtid. Trots att det är många som redan gör det i sin verksamhet marknadsförs det inte. Något vi på NSG, en av nordens största aktörer inom återvinning av ädelmetaller, tycker är väldigt synd.

För genom att upplysa dina kunder om vikten av att välja återvunnet guld, den problematiska gruvdriften och hur du arbetar etiskt visar ju att du tar ansvar för ditt hantverk och kommande generationer.

-Vi märker av att det finns en ökad efterfrågan hos kunderna, och slutkonsumenterna, på intyg att ädelmetallerna är återvunna. Genom att erhålla denna typ av intyg visar du att du ställer högre krav på miljöhantering, etik och mänskliga rättigheter, säger Mile Diskovski, teknisk chef på NSG.

Mile Diskovski.

Återvunnet guld

Behovet av guld har i dag ökat. Men eftersom guldet inte är en förnybar resurs kommer det att ta slut. Med dagens produktionstakt förväntas jordskorpans guldreserver räcka i drygt 20 år. Återvinningen av guld blir därför nyckeln till dagens guldrusch.

För framtagningen av guld i gruvor kräver mer resurser, kemikalieanvändning och kränker ofta de mänskliga rättigheterna.

-Det kan bli förödande effekter av guldbrytning, speciellt i utvecklingsländer där arbetsförhållanden är långt under all kritik. Där används både cyanid och kvicksilver som orsakar stora skador på både människor och miljö vid utsläpp, säger Mile Diskovski.

Själva brytningen av guld ur gruvor kräver också mer energi och innebär utsläpp av tungmetaller samt svavel som förgiftar och försurar miljön.

Ädla resurser på oändliga vis - läs mer hos NSG Sweden

Lägre koldioxidavtryck med återvunnet guld

NSGs samarbetspartner C.Hafner är en av Europas ledande LBMA-certifierade företag inom hantering av ädelmetaller. De deltog i en studie för att undersöka sitt eget klimatavtryck av just återvinningen av ädelmetaller.

Studien visade på att koldioxidavtrycket från återvunnet guld är 400–2 000 gånger mindre än när man bryter guld ur gruvor. C.Hafner fortsatte sedan att undersöka exakt hur mycket utsläpp de orsakar i sin egen återvinningsprocess. Som åtgärd till detta kompenserar de nu dessa utsläpp genom att investera i Co2-reducerande åtgärden.

Hur kan jag återvinna guld?

Idag är det smyckesbranschen som står för den största förbrukningen av guld. Som privatperson kan du lämna in ditt guld och andra ädelmetaller till din lokala guldsmed för att få dem återvunna eller omarbetade. För återvinning av ädelmetaller skickar guldsmeden detta vidare för affinering. Vid affinering separeras de ädla metallerna från de oädla och kan därmed renas och sedan återanvändas.

Ädla resurser på oändliga vis - läs mer hos NSG Sweden

Till NSG kan du som guldsmed tryggt och säkert lämna in ditt material för affinering. Vi tar emot allt från metallskrot så som filspån, klipp från stansning, metallskrot från gjutning och gamla smycken, till tandguld och vätskor från industriella produkter. Vi tar även emot krätz, det vill säga all form av organiskt material som kan innehålla ädelmetaller.

-Återvinning av guld från sekundärt material sker i en sluten process utan användning av vare sig kvicksilver eller cyanid. Det sker inga okontrollerade utsläpp och kemikalierna återanvänds för optimal resursanvändning, säger Mile Diskovski, teknisk chef på NSG.

Tack vare NSGs samarbete med C.Hafner kan vi garantera 100 % återvunnet sekundärt guld som dessutom är C02-kompenserat.

-Fler och fler förstår nu vikten av att återvinna och återanvända sina ädelmetaller. Det medför dessutom en bättre tillämpning av lagar, större kontrollresurser och årligt återkommande revisioner av certifierade företag som bedriver återvinning. Återvinningen och återanvändningen av dessa icke förnybara resurser är nyckeln till en hållbar framtid, avslutar Mile Diskovski.

Från skrot till skatt!

Just nu har NSG 25% rabatt på HELA fakturan när du skickar in din krätz till oss! Krätzen skickar du helt kostnadsfritt och självklart fullt försäkrad.

Ta del av erbjudandet här!

NSG Sweden AB

Vi är en av Nordens största aktörer inom återvinning av ädelmetaller. I över 25 år har NSG varit en pålitlig och flexibel leverantör av ädelmetaller och tillbehör till guld-och silversmeder. Det har lett till att vi idag blivit en helhetsleverantör för återvinning av ädelmetaller, guldsmide, investering och industri.

NSGLoading...

MEST LÄSTA

    Annons
  • Svetsproduktivitet i toppklass med X5 FastMig

    Svetsarens yrkesskicklighet är självklart grundläggande för snabb och effektiv svetsning, men den kan inte utnyttjas fullt ut om den inte matchas med rätt utrustning. Hur kan en svetsmaskin öka bågtidsfaktorn och skapa en produktivitet i toppklass?
    80

SENASTE NYTT