Jun 28, 2016

Därför köpte ABB upp SVIA


"Nu ska vi ta maskinbetjäning till nästa nivå," berättar ABBs Stefan Drakensjö i en intervju.


– Vi har jobbat nära varandra, vi känner varandra, vi förstår SVIA och det de jobbar för, det jobbar också vi för. Innovation, standardisering, enkelhet, kundnärhet. Det deras lösningar tillför industrin är enkelhet, ökad produktivitet, ökad flexibilitet och ökad tillverkningskvalitet.

Så vill Stefan Drakensjö, ABB, förklara varför det stora företaget förvärvat SVIA.

Uppgifterna om att affären var i hamn släpptes i samband med Elmias industrimässor i maj och blev naturligtvis en av veckans snackisar.

– Här har vi en unik möjlighet för ABB och SVIA, fortsätter Drakensjö. Det passar som handen i handsken. SVIA är ett företag som har en enorm kompetens inom maskinbetjäning och visionbaserad robotautomation.

– När jag säger maskinbetjäning menar jag förståelse för värdekedjan, för maskintillverkare, för kunders behov och för utveckling i den branschen.

– Det vi tillför är ABB:s extremt starka och ledande robotportfölj och inte minst vår globala organisation för både säljkanaler och servicenätverk på över 100 platser i 53 länder.

– Genom vårt tidigare samarbete växer vi redan tillsammans och nu ska vi ta maskinbetjäning till nästa nivå på en global marknad.

Trenden på den globala marknaden att automation ökar och kommer att fortsätta göra det är en viktig aspekt för affären.

– Utan den trenden hade inte den här affären varit aktuell.

– Automation ökar på ett sätt som den inte gjort tidigare. År från år används alltfler robotar i alla regioner; Europa, Amerikas och Asien. I den trenden är maskinbetjäning en av de applikationer som spås växa mer än snittet.

Global expansion
Det är i huvudsak fyra industrier som betraktas som intressanta för den här utvecklingen.

– Verkstadsindustrin, plastindustrin, fordonsindustrin inklusive underleverantörer och sist men inte minst elektronikindustri. Det senare framför allt Asien och Amerikas, tyvärr inte så mycket Sverige.

– Vi har alltså siktet inställt på en global exapnsion, i synnerhet Asien och Amerikas. Förvärvet inkluderar naturligtvis också den enhet som SVIA startade upp i Huston, Texas, för ett par år sedan. De har också börjat i Thailand.

ABB har länge satsat på att bygga upp regionala applikationscenter – Center of Excellence – där toppkompetens inom en viss applikation samlas.

– Det har vi sedan tidigare för punktsvetsning i Mölndal och Olofström. Nu får vi ett sådant center för maskinbetjäning i Jönköping. Det är vad SVIA blir i ABB.

Mål: världsledande
Hanrik Saldner, som under många år varit vd i SVIA, blir nu chef för detta globala applikationscenter.

– Vår målsättning har varit att gå från att vara svenska mästare till att bli världsmästare, säger Saldner. Vi har initierat arbetet med en egen globalisering, och lärt oss att det tar otroligt lång tid och stora resurser att ta sig till den ställningen. Nu öppnas helt nya möjligheter när vi kommer in med ett standarderbjudande som passar som hand i hanske i ABB:s egna strategier.

– Dessutom är det spännande att komma in i en så positiv organisation.

Stefan Drakensjö avslutar;
– SVIA är ledande på sin lokala marknad – nu ska vi tillsammans bli ledande på en världsmarknad.

Toppbild: Ett handslag för framtiden. Henrik Saldner, SVIA och Stefan Drakensjö, ABB./Foto: Svensk Verkstad/Mikael Harrison.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT