Sep 13, 2016

Damberg står fast vid kvoteringsförslaget


I fredags meddelade regeringen att man lägger ett lagförslag om kvotering av kvinnor till bolagsstyrelser. Förslaget har fått massiv kritik, men näringsminister Damberg står fast, rapporterar TT.

Regeringen har tröttnat på att börsbolagen inte lyckas nå målet om 40 procent kvinnor och har lagt ett lagförslag. Lagförslaget, som innebär att senast 2019 ska 280 börsbolag och ett 50-tal statliga bolag nå målet om 40 procent kvinnor i styrelsen för att slippa böter, har stött på massiv kritik.

– Det är ganska förväntade reaktioner. Det är många som har sina uppfattningar klara, säger näringsminister Mikael Damberg (S) om kommentarerna från näringslivet.

– De politiska kommentarerna är jag lite förvånad över. De som i vanliga fall i debatten brukar hävda att jämställdheten måste gå framåt i styrelserna verkar ha ett oändligt tålamod i den här frågan, säger näringsministern, som inte har några planer på att backa.

Att lagstiftning om kvotering är ett ingrepp i den lagstadgade äganderätten är ett av de främsta argumenten som framförts av kritikerna. Som svar på det hänvisar Damberg bara till att andra länder agerat på samma sätt.

En av de få aktörer som uttalat stöd för lagen är LO. Samtidigt har den fackliga rörelsen själv problem med jämställdheten.

Toppbild: Närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT