Mattias Dahlberg, VD för Dahlbergs Mekaniska Verkstad AB i Lidköping (till höger), har SMV Verktyg som sin största verktygsleverantör. Till vänster i bilden Johan Björk, SMV Verktygs säljare i Skaraborgsområdet. Foto: SMV Verktyg.

May 8, 2019

Dahlbergs Mekaniska – det lilla företaget som växlat upp


För sju år sedan tog Mattias Dahlberg över legoverkstaden. Nu har man dubblat omsättningen och under 2018 anställdes ytterligare två medarbetare.

Mattias Dahlberg jobbade som säljare på SMV Verktyg och sålde verktyg till Dahlbergs Mekaniska Verkstad i Lidköping. Han slutade så småningom som säljare och köpte Dahlbergs Mekaniska istället. Nu har en av hans tidigare anställda slutat – för att börja som säljare på SMV Verktyg.

– Jag ville bli egenföretagare helt enkelt, säger Mattias, som passande nog hade efternamnet Dahlberg vid företagsköpet så något namnbyte var aldrig aktuellt.

Idag är det sju år sedan som Mattias Dahlberg tog över Dahlbergs Mekaniska. Då hade man tre anställda och en omsättning på tre miljoner. Nu har man dubblat omsättningen och under 2018 anställdes ytterligare två medarbetare.

– Vi har också skaffat fler maskiner och på så sätt ökat kapaciteten. Tanken är ju hela tiden att man vill växa, öka omsättningen och produktionen, säger Mattias.

Företaget är en legotillverkare som specialiserat sig på stångmatad CNC-svarvning. I sina stångmatade maskiner kör man allt från 6 mm och upp till 65 mm. Detaljer över det kör man på kuts i trebackschuck. 2017 investerade Dahlbergs i en Hyundai 230 LMSA i vilken man också kan fräsa lättare detaljer eftersom revolvern är utrustad med drivna verktyg.

Året därpå investerade företaget i en Biglia 436 Y2 som nu möjliggör kortare ledtider och än mer komplexa detaljer. Kunderna finns främst inom fordonsindustrin.

Johan Björk som numera är SMV Verktygs säljare i Skaraborgsområdet arbetade alltså tidigare som produktionschef på Dahlbergs, så därför är företaget tillika kunden välbekant för honom.

– Jag tror att det är bra om vi säljare har en teknisk bakgrund och själva jobbat i branschen, säger Johan.
– Och just Dahlbergs har gått från att vara det lilla företaget som nu har växlat upp!

För att verksamheten ska kunna rulla på så är det viktigt att man har verktyg som fungerar och som ger en jämn och bra prestanda. Dahlbergs största verktygsleverantör är SMV Verktyg och då handlar det främst om TaeguTecs produkter inom svarv- och stickstål, borr- och gängtappar.

– De har en jämn kvalitet på sina grejer och det funkar bra för oss. Verktygen håller och det är viktigt, säger Roger Bogren, som arbetar som platschef samt med marknad och sälj på Dahlbergs.

SMV Verktyg i Smålandsstenar är generalagent för TaeguTec i Sverige och genom systerbolaget Svea Maskiner i Norge har man även ensamrätten där. TaeguTec är världens äldsta hårdmetallföretag, det grundades redan 1916 i Daegu i Sydkorea. Verktygsleverantören arbetar mycket med forskning och utveckling av nya produkter.

Egil Magnussen, försäljningschef på SMV Verktyg:
– TaeguTec arbetar ständigt med förbättring av sina produkter. De testar alltid allting hemma i Sydkorea först för att de ska se att allt funkar som det ska. Det är genomprövat och genomtänkt.

Text och bild: SMV Verktyg/Malin Ivarsson.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT