Lars J. Nilsson, Lunds Universitet

Mar 27, 2017

Dags för utsläppsfri industri


EU satsar nu ca 45 miljoner kronor på att ta reda på hur industribranscher som är ”värst i klassen” ska bli smarta...

EU satsar nu ca 45 miljoner kronor på att ta reda på hur industribranscher som är ”värst i klassen” smartast ska gå till väga för att minska sina utsläpp. Lars J. Nilsson är koordinator för satsningen och forskare vid Miljö- och energisystem på Lunds universitet.

Varför fokuserar ni på de fyra industrierna stål, plast, papper och kött- och mejeriprodukter?

– De fyra industrierna har gemensamt att de är stora arbetsgivare som är viktiga för ekonomin, men att klimatstrategier hittills har varit relativt outforskade här. Dessa sektorer står för stora utsläpp och därför finns det stora miljövinster att göra genom att studera just dem.

Vad är det ni ska undersöka?

– Vi kommer att studera produkternas hela värdekedjor, vilket innebär att även icke-tekniska delar av industrierna analyseras, t.ex. konsumtion, finansiering och leverantörskedjor.

Vad är målet med forskningen?

– Att systematiskt kartlägga vilka klimatsmarta innovationer som finns i sektorerna och staka ut framtida vägar till omställning. I ett större sammanhang vill vi bidra till att EU når sina klimatmål och samtidigt analysera vilka effekter framtida ändringar inom industrierna skulle få för samhället och ekonomin. Ett annat mål är att medverka till att EU:s blivande policys blir bättre anpassade till industrins villkor och förutsättningar.

Bild
Lars J Nilsson. Foto: Kennet Ruona
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    77
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT