Sep 12, 2016

Componenta Wirsbo har säkrat produktionen i några veckor


Företaget är under rekonstruktion sedan en vecka tillbaka och vd kämpar med pengar för att upprätthålla leveranserna till kunderna den närmaste tiden.

Det var den 1 september som finska Componenta Corporation ansökte om företagsrekonstruktion tillsammans med dotterbolaget Componenta Oy i Finland samt de svenska dotterbolagen Componenta Främmestad AB, Componenta Wirsbo AB samt Componenta Arvika AB.

I Wirsbo har man säkrat produktionen, åtminstone kortsiktigt, uppger Vestmanlands Läns Tidning.

- Vi måste ju betala allt vi köper kontant. Den statliga lönegarantin står för lönerna under den första månaden, säger nytillträde vdn Mikael Schill till tidningen och tror sig ha säkrat pengar för att klara produktionen de kommande tre veckorna.

- Produktionen har rullat på den här veckan, med störningar. Vi har upprätthållit leveranserna till våra kunder, men inte lika punktligt som vi annars brukar göra.

Nästa steg blir att trygga pengar till produktionen tills rekonstruktionen ska vara klar om tre månader. Componenta tillverkar komponenter till tunga lastbilar. Över 80 procent av produktionen går till Volvo Lastvagnar och Scania. Båda företagen har sagt att problemen för Componenta inte kommer att påverka deras produktion av lastfordon.

Componenta Wirsbo är ett helägt dotterbolag till Componenta Främmestad och Componenta Arvika AB är i sin tur ett helägt dotterbolag till Componenta Wirsbo AB. 

Fortfarande har inte det finska moderbolaget fått klartecken till rekonstruktion. Förfarandet i Finland är mer komplicerat än i Sverige, uppger VLT.

Advokat Hans Renman vid Hamilton Advokatbyrå har utsetts till rekonstruktör av tingsätten i respektive rekonstruktion i de svenska bolagen. De svenska bolagen har tillsammans ca 345 anställda samt ca 50 personer som inhyrd personal.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    123