Robotarna har inte bara optimerat produktionen utan tvärtemot folks allmänna uppfattning har den ökade automatiseringen dessutom påverkat jobben positivt på Trelleborg Sealing Solutions. Foto: Universal Robots.

Nov 28, 2017

Robotar i produktionen ledde till 50 nyanställningar


I stället för att flytta produktionen till egna fabriker i lågkostnadsländer, så satte Trelleborg in cobots. Då ökade beställningarna.

Industrin har länge outsourcat sin tillverkning till lågkostnadsländer för att hålla tillverkningskostnaderna nere, men nu har det vänt. En rapport från Boston Consulting Group visar att andelen företag som anger att de flyttat hem produktionen igen har ökat med 9 % sedan 2014 och med ungefär 250 % sedan 2012. Enligt rapporten tyder detta på att företag som under de senaste tre åren övervägt att ta hem sin tillverkning, nu gör allvar av planerna.

Arbetskostnaderna i vanliga lågkostnadsländer som exempelvis Kina stiger nu snabbt och företagen upplever att de ekonomiska fördelarna med tillverkning utomlands urholkas avsevärt.

När de inser att lägga ut sin tillverkning dessutom innebär komplex logistik, längre transporttider och svårigheter att vidta snabba åtgärder vid ändrade kundkrav blir det uppenbart för många företag att man måste hitta nya sätt att sänka tillverkningskostnaderna och öka produktiviteten.

Cobotar håller tillverkningskostnaderna nere

Trelleborg Sealing Solutions – som ingår i Trelleborgkoncernen – undersökte i åratal olika sätt att optimera produktionen för att kunna möta efterfrågan. De var inte intresserade av att flytta produktionen till en av Trelleborgs egna fabriker i lågkostnadsländer eftersom kunderna ville ha snabbare och mer flexibla leveranser, något som inte skulle vara möjligt med produktion utomlands.

I stället upptäckte Trelleborg Sealing Solutions en bra lösning i form av samarbetande robotar – cobotar – från Universal Robots.

De lätta cobotarna har ingått i Trelleborg Sealing Solutions arbetsstyrka sedan 2012 och för Trelleborg Sealing Solutions produktionschef Jesper Riis råder det ingen tvekan om vilken inverkan de har haft på produktionen:

– Vi kan utnyttja våra CNC-maskiner mycket bättre med cobotar och vår produktion har aldrig varit så jämn. Det betyder att vi kan tillverka till ett mycket konkurrenskraftigare pris än förut.

Positivt för jobben

Robotarna har inte bara optimerat produktionen utan tvärtemot folks allmänna uppfattning har den ökade automatiseringen dessutom påverkat jobben positivt, säger Dragan Jovanivic, operatör på Trelleborg Sealing Solutions:

– Efter att vi satte in robotarna i produktionen ökade beställningarna så mycket att vi var tvungna att nyanställa 50 personer.

Automatisering säkrar produktionen Trelleborg Sealing Solutions är inte ett unikt fall. Automatisering med kostnadseffektiva, avancerade cobotar bidrar till utvecklingen eftersom de gör det möjligt för företag av alla storlekar att bevara sin konkurrenskraft genom att behålla tillverkningen på hemmaplan.

Universal Robots grundades 2005 av bl.a. företagets tekniska direktör, Esben Østergaard, som ville göra robottekniken tillgänglig för alla genom att utveckla små, lättanvända, prisvärda och flexibla industrirobotar som är säkra att arbeta med. Sedan den första samarbetande roboten (coboten) lanserades 2008 har företaget haft en stor tillväxt och den användarvänliga coboten säljs i dag i mer än 50 länder i hela världen. Företaget, som ingår i Teradyne Inc., har sitt huvudkontor i Odense, Danmark.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT