May 17, 2016

Chile öppnar för fler svenska affärer


- Chile är i absoluta tal inte högst på listan för Sveriges export, men har strategiskt viktiga sektorer som gruva och transport, där svenska företag har en stor potential, stora som små, säger Tomas Korseman, handelssekreterare i Chile.

Den 10-12 maj besökte Chiles President Michelle Bachelet Sverige med en betydande delegation. Detta är det första inkommande statsbesöket från Chile till Sverige någonsin. Business Sweden arrangerade flera aktiviter och i centrum stod ett högnivåmöte där H.M. Carl XVI Gustaf, President Bachelet och Business Swedens vd Ylva Berg deltog tillsammans med svenska företagsledare från bland annat Ericsson, ABB, Investor och SAAB.

När den progressiva presidenten Michelle Bachelet tillträdde 2014 inleddes ett omfattande reformarbete med stora satsningar på utbildningsväsendet och skattesystemet. Fler reforminitiativ är planerade, bland annat viktiga initiativ som berör den chilenska arbetsmarknaden. Landet är associerad medlem i Mercosur och aktiv i Stillahavsalliansen, och det enda sydamerikanska landet i OECD.

Chiles ekonomi upplevde en inbromsning under 2014 på grund utav sjunkande råvarupriser och minskad kinesisk efterfrågan. Gruvnäringen står för 60 procent av den chilenska exporten och 13 procent av landets BNP som i övrigt domineras av trä-och skogsindustrin samt jordbruk. Sveriges export till Chile uppgick till 2.7 miljarder SEK under 2015 -  11 procent av den totala svenska exporten till Latinamerika. Chile och Sverige är likasinnade i flera frågor, bland annat frihandel, FN-politik, mänskliga rättigheter, klimat och jämställdhet. Det svenska varumärket har en mycket stark position i det framåtsträvande sydamerikanska landet.

- Chile är i absoluta tal inte högst på listan för Sveriges export, men har strategiskt viktiga sektorer som gruva och transport, där svenska företag har en stor potential, stora som små. Chile är regionens mest utvecklade industriland och är som samtalspartner mogen och lyhörd för svenska lösningar, berättar Tomas Korseman, handelssekreterare i Chile.

Business Sweden anordande ett välbesökt affärsforum under statsbesöket som lyfte fram export-och investeringsmöjligheter för svenska och chilenska företag. Från ett affärsperspektiv behandlades ett flertal områden och största vikt lades vid innovation med fokus på hållbar stadsutveckling, men även gruvnäring och transportsektorn där Sverige har stora intressen. En rad olika samförståndsavtal undertecknades, bland annat gällande hållbart skogsbruk, hållbara gruvor, företags sociala ansvarstagande, grön teknologi och innovation. Dessutom signerades en avsiktsförklaring mellan Chiles transportminister och infrastrukturminister Anna Johansson om ett framtida samarbete inom elektromobilitet.

Business Sweden har varit verksamt i Chile sedan 2008 och kontoret i Santiago täcker också hela den amerikanska ”sydkonen”, dvs. Argentina, Peru, Bolivia, Uruguay och Paraguay. Kontoret arrangerar löpande främjandeaktiviteter inom de huvudsakliga sektorerna som gruva, transport, energi, och medicinteknik. Därutöver har Business Sweden starka etablerade nätverk för att stödja svenska företags affärsutveckling i Chile och kringliggande länder.

- Den svensk-chilenska gruvgruppen, som Business Sweden organiserar, samlar runt 30 svenska företag och har utvecklats till en sorts specialiserad handelskammare. När det gäller Santiagos transportsystem har runt 6,500 bussar, varav mer än 50 procent kommer från Volvo och 10 procent från Scania. Flottan skall förnyas i 2017 och förutom EUR6 diesel så är man även intresserade av elektromobilitet. Linje 55 i Göteborg blev ett inspirerande inslag under presidentens besök, säger Tomas Korseman.

Chile är ett populärt ingångsland i Latinamerika och Business Sweden har stor erfarenhet av att stötta svenska företags etablering, exempelvis genom identifiering av lokala distributörer, upprättandet av dotterbolag, eller hyra av kontorsplats. Business Sweden hjälper även till att utveckla relationer med målgrupper och beslutsfattare i kommande upphandlingar i både privat och offentlig sektor.

Foto: Santiago de Chile. Pixabay.
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  409
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT