Jul 6, 2016

Cellink kammade hem segern i Sveriges största entreprenörstävling - Serendipity Challenge


Igår eftermiddag korades vinnarna i Serendipity Challenge som är en del av "Industrin tar matchen" under Almedalsveckan. Killarna bakom företaget har kommit på hur man kan 3D-printa vävnad i organform.

Sverige som är ett exportberoende land är i stort behov av nya idéer och innovativa entreprenörer med starka visioner. I Serendipity Challlenge är det just sådana nya och små företag med stor potential som lyfts fram.

Det var fyra företag som var i final och som fick göra sina respektive presentationer på scen inför både jury och publik. Alla företagen som var i final hade unika produkter och inom helt olika affärsområden. Ett företag satsade på finansiering av solenergi Afrika, Trine heter företaget och det är säkerligen ett företag som vi kommer att höra talas om mycket mer i framtiden. Ett annat företags affärsidé var att förenkla privatkunders köp av konfektion i storstäder, Urb-it heter företaget. Det var också en spännande affärsidé, men inte direkt kopplad till svensk industri.

Företaget som vann Serendipity Challenge heter Cellink och de är det första och mest använda universella bioink i världen. Cellink är en bioink som universellt kan användas på ett brett spektrum av 3D Bioprinters och kan också användas oberoende av printer, om du vill utföra enklare experiment av 3D cellodling. Cellink har kommit på hur man kan printa ut vävnad i 3D format för att testa mediciner direkt på vävnad i organform. T.ex. om en forskare önskar pröva en ny medicin för exempelvis en leversjukdom så kan hen printa ut en levervävnad i 3D, alltså i samma form som en lever och på så sätt testa i en så verklig situation som möjligt. Marknaden är mycket stor, i synnerhet mot den privata affärsvärlden där den eventuellt på sikt kan ersätta djurförsök. Produktionsvolymen på dessa Bioprinters skulle bli enormt stor och det vore väl trevligt om den hamnade här hemma i Sverige.

Förutom ära vann Cellink 200 000 kr och resa till SiliconValley. Personerna bakom företaget heter Erik Gatenholm och Hector Matinez.

Toppbild: Från vänster Hector Matinez och Erik Gatenholm. Foto: Svensk Verkstad/Johan Sköldberg.

Om Serendipity:

Serendipity Ixora består av en diversifierad  portfölj av ledande innovativa tillväxtföretag. Affärsfokus är att identifiera , investera i och utveckla tillväxtföretag med produkter och tjänster med global marknadspotential. Ixoras ledningsgrupp är den största aktieägaren i Ixora och tar en aktiv roll i verksamheten liksom i den strategiska ledningen av portföljbolagen .
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    76
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT