Cejn cobot

Foto: Cejn.

Aug 7, 2019

CEJN satsar på kollaborativa robotar


Ska ge ökad säkerhet, kvalitet och produktivitet i produktionen.

Samarbetande robotar har flera fördelar ur många aspekter. Funktionsmässigt är de anpassningsbara och lätta att programmera. Detta öppnar upp för många möjligheter och användningsområden vid monteringen. Det förklararen kopplingstillverkaren CEJN i ett pressmeddelande.

Robotarna är också mindre än vanliga robotar och tar mindre plats. Viktigast av allt är att implementeringen av kollaborativa robotar gör att vi kan förhindra förslitningsskador (RSI) och att de är säkra att arbeta med. Det går signaler mellan roboten och sensorer under paletten och fotoceller som säkerställer palettens placering och att det inte finns några människor inom området där roboten arbetar.

Det finns också trycksensorer som larmar om något skulle hamna i vägen för roboten. En säkerhetsåtgärd som gör att även om vi arbetar med robotar kan vi ha en säker arbetsplats, en av våra högsta prioriteringar här på CEJN, förklarar man.

En av monteringslinjerna fick nyligen en uppdatering. Innan det var automatiserat så hanterades detta manuellt och personalen gjorde allt för hand steg för steg. Om onödigt och tidskrävande arbetet kunde göras automatiskt kunde personalen fokusera på mer krävande uppgifter. Det var väl värt investeringen och nu när automatiseringen är installerad kan vi se tydliga förbättringar, menar CEJN.

Varje del av arbetet är kvalitétsäkrat. Smarta sensorer och verifiering av matriel garanterar kvaliteten hela vägen från första steget där komponenterna monteras tills de packas och går vidare till kunden. Varje steg i processen måste vara korrekt innan komponenterna går vidare till nästa steg och placeras i det automatiserade området. När roboten upptäcker att det finns delar på plats och det inte finns några händer i vägen startar den. Roboten utför alla moment och har ingen väntetid då den hela tiden vet var den är i processen. Det är en kvalitets kontroll vid varje steg så om roboten upptäcker en defekt del tar den bort den för att förhindra att defekta delar lämnar monteringen. Delar som kvalitetssäkrats placeras i en låda och personal kan fortsätta med att producera och packa produkterna. Poängen är att personalen ska göra de mer krävande uppgifterna medan roboten ägnar sig åt de enklare uppgifterna.

Projektet har letts av Linus Sjöholm, Produktionsingenjör för hydraulik och Erik Oscarson Team ledare för monteringen för hydraulik. Båda är nöjda över de framsteg som gjorts och tycker att det mest fascinerande i processen är att de använt befintlig utrustning i monteringen vid installationen av den kollaborativa roboten.

Gripdonen har till exempel tillverkats av en 3D skrivare i fabriken. Erik beskriver det som att småsaker har lagts ihop men tillsammans har det blivit en banbrytande förbättring. Tack vare uppfinningsrikedom och kompentens hos medarbetare på CEJN har kostnaderna kunnat hållas nere. Tillgång till kunskap inom elektronik, mekanik och automationsteknik har varit ovärderlig.

Slutsats:

"I och med detta vet vi genom att vara innovativa i vår produktion kan vi säkerställa våra medarbetares hälsa och kvaliteten på våra produkter. Hälsa, miljö och säkerhet är avgörande i produktionen hos CEJN och med kollaborativa robotar kan vi reducera de ergonomiska riskerna till ett minimum hos våra medarbetare. Vi kan också förenkla arbetet och förhindra förslitningsskador. Vår ambition är att fortsätta förbättra och underhålla vårt mål att ha en säker arbetsplats samtidigt som vi tillhandahåller produkter av högsta kvalitet. Vi kommer att fortsätta framåt i samma riktning och sett till var vi är idag kan man bara tänka sig var vi är om fem år. Vi kan väl instämma i vad Gunnar sade för två år sedan: ”Världsledande produkter behöver en produktion i världsklass”."
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    123