Produktionschef Gunnar Hellichius. Foto: Cejn.

May 19, 2017

Tillverkningsföretaget i Skövde investerar stort i produktionen


-Vi dubblar investeringstakten tre år i rad, säger vd Marcus Allerbjer.

Produktionen vid CEJN AB i Skövde Sverige genomgår just nu en rejäl ansiktslyftning.

-Vi är inte rädda att vara i framkant när det gäller att skapa innovativ produktion. Investeringen visar våra kunder att CEJN är ett företag att räkna med i även framtiden, säger produktionschef Gunnar Hellichius.

En ny 8- spindlig svarv från INDEX har anlänt och den är den första i Sverige. Hittills har Cejn beställt tre.

-Den nya maskinparken börjar med tre åtta-spindliga svarvar, en automatiserad monteringslinje för eSafe, samarbetande robotar och automatiserade lagringslösningar.

Samarbetande robotar - för ökad automatisering i monteringen

CEJN har varit en del av ett forskningsprojekt tillsammans med Chalmers, Scania och Högskolan i Skövde och har under de senaste två åren undersökt möjligheten att öka automatiseringen på monteringen med hjälp av samarbetande robotar.

-Resultaten har varit bra, och i slutet av 2017 kommer vi att ha två robotar från Universal Robots i vår produktion. All personal i projektet älskar det, säger Gunnar. Jag själv inräknad.

Robotarna kommer att arbeta tillsammans med personal på medelvolymprodukter och målet är att få en effektiv automatisering och ergonomisk montering. Jämfört med traditionella robotar är samarbetande robotar lättare att programmera, mindre och kan arbeta tillsammans med människor tack vare inbyggda sensorer.

-Säkerhet är vår högsta prioritet, och med samarbetande robotar skapar vi en säkrare arbetsplats, tillägger  Gunnar.

Flexibilitet för att överleva
Det nya produktionsupplägget gör det möjligt för CEJNs maskinpark att vara mer flexibel. Den kommer att förbättra produktkvaliteten och Cejn kommer att kunna producera mer innovativa och komplexa produkter.

-De nya svarvarna från INDEX kommer att användas till våra högvolymskomponenter. Kvalitén kommer att vara första klass.

Två av tre INDEX maskinerna kommer att vara i Skövde, och den tredje på produktionsanläggningen i Lönsboda.

Automatiserad materialhantering och lagringslösningar
CEJN har påbörjat en utbyggnad på 1000m2. Tillverkningen behöver mer utrymme i framtiden. Men även tillbyggnaden kommer dra nytta av moderniseringen. Ett automatiserat stånglager och en toppmodern spåncentrifug ska installeras. 

Autonoma transportrobotar 
Även materialhanteringen kommer genomgå en make-over, dels för att förbättra servicenivån, minska kostnaderna men även för att frigöra utrymme. För att komma dit ska Cejn införa ett automatiserat lagersystem, och produktionen kommer få autonoma transportrobotar.

Gunnar förklarar:

-Liksom stånglagret, måste vi använda vårt utrymme smartare. Föreställ dig utrymmet vi skulle ha om vi inte behövde trucktrafiken. Vi måste tänka höjd, kompakthet och fasta storlekar. Detta gör det hela både kostnads- och utrymmeseffektivt.

eSafe automationsprojekt
Det blir även en helautomatisk montering för eSafe, en investering som krävs för att klara försäljningstillväxten på eSafe - idag och i morgon. 

-Jag är tacksam för att jag har en så innovativ och engagerad personal. Vi måste ha alla ombord om vi ska lyckas, och det tror jag att vi har, säger Gunnar avslutningsvis.

Text Jill Elmshorn, CEJN AB/bearbetning Svensk Verkstad.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT