Aug 1, 2018

CAM gör komplext arbete lättare för alltfler


För modern och effektiv bearbetning finns idag kraftfulla hjälpmedel som påtagligt underlättar och rationaliserar arbetet. Det stavas CAM och är en viktig länk mellan konstruktion och maskin och hittar alltfler användare i industrin.Men när det mesta idag ska upp i molnet har den här sektorn undvikit att hamna där i de flesta fall.

Verktygsmaskinerna blir alltmer avancerade, kan göra mer och bearbeta allt komplexare detaljer. Och det är detta vi är bra på i Sverige och fokuserar på. Det är med avancerad bearbetning vi konkurrerar.

Det är också i den typen av bearbetning som CAM gör bäst tjänst, sparar mycket tid och skapar trygghet i tillverkningen med mängder av kraftfulla verktyg, möjligheter till simuleringar för att säkra en felfri bearbetning och minska risken för kollisioner och oönskade stopp i produktionen.

– Alltfler investerar i CAM-lösningar i industrin, i synnerhet när det handlar om komplexa detaljer och svår programmering, säger Torbjörn Kvick på AME.

Förenklar programmering
AME säljer och supportar Mastercam, ett av de mest använda CAM-programvarorna på marknaden.
– Det är naturligtvis i synnerhet vid komplex bearbetning i korta serier som CAM är bäst tillämpligt. Företag som jobbar med långa serier väljer ofta att nöja sig med de programmeringsmöjligheter som följer med maskinen och avstår från att satsa på CAM.
– Vi märker att alltfler mindre företag köper fler licenser, så våra kunder utvecklar sin CAM-verksamhet. Det betyder att det går bra i branschen. Kunderna blir dessutom alltfler, så jag har nog känslan av att det blir färre och färre som inte har någon form av CAM-lösning.
– Med dagens millturn-maskiner vill man ha en möjlighet att simulera bearbetningarna för att försäkra sig om att ingenting går fel. Då krävs de här programmen. Att programmera exempelvis en maskin med övre och undre revolver är mycket svårare att programmera manuellt.
De avancerade maskinerna blir alltfler ute hos företagen och det ställer ökade krav på programvaruföretagen.
– Vi får alltfler såna installationer och det är naturligtvis mer implementering på såna maskiner, när man ska ha hela maskinen simulerad.
Dagens CAM-program är väldigt användarvänliga med mycket grafik och visualisering.
– När väl programmen är implementerade är själva programmeringen inte mycket svårare i en avancerad maskin än en enklare, säger Kvick.
I takt med att maskinerna blir alltmer avancerade måste programvaruföretagen hänga med och vidareutveckla sina program. Därför sker uppdateringar löpande och nya releaser släpps relativt ofta. Mastercam kommer snart med en ny uppdatering till exempel.

Inte bara för komplexa jobb
Det finns alltid anledning att använda CAM, även vid enklare bearbetning.
– Även om man använder CAM vid komplex bearbetning, är det tillämpligt även vid enklare bearbetning, säger Lars Skogman på Fructus Data, som marknadsför, säljer och supportar programvaran GibbsCAM.
– Du har alltid tillgång till de senaste verktygsbanorna för både svarvning och fräsning. Även om du har enklare detaljer att bearbeta finns ett helt spektrum av effektiva verktygsbanor att tillgå som till exempel VoluTurn svarvning och VoluMill fräsning, högmatningsfräsning, dykfräsning och så vidare.
GibbsCAM som initierades av Bill Gibbs 1982 satte fokus redan då på att CAM-programmet skulle vara ett användarvänligt alternativ till dåtidens svårhanterade programmeringssystem.
– Det är inte sprunget ur ett rakt CAD-interface som många andra CAM-program är, säger Skogman. Bill Gibbs satte en annan standard på det, han ville att det skulle vara ett för maskinoperatören logiskt och lättarbetat system som ändå skulle kunna hantera de mest komplexa maskinerna.
– Det gör att vi också ofta får igång företag som tidigare inte lyckats med CAM.
– Många användare är väldigt drivna och duktiga på CAM idag. Jag förvånas ofta av hur snabbt många kommer igång. Det kan räcka med en halvtimmes introduktion för att de ska vara igång och köra.

CAM håller sig på marken
Idag ska som bekant det mesta upp i molnet, där fler och fler tjänster kopplas ihop. Och även om exempelvis Autodesk har utvecklat den biten väldigt mycket med hela sitt programutbud i molnet, lagras de flesta CAM-programmen fortfarande på mer traditionella media.
– Det är naturligtvis saker man tittar på och som på sikt kommer att bli en valmöjlighet för företagen, men det erbjuder vi inte idag, säger AME:s Torbjörn Kvick. Det är ju ett val man gör och det är ännu ingenting som kunderna efterfrågar.
GibbsCAM har precis genomgått en revolutionerande uppdatering som möjliggör att varje användare kan skapa sitt eget CAM skrivbord med de funktioner just de använder i sitt dagliga arbete.
– Våra programvaror licensieras antingen via en usb-nyckel eller via nätverkslicens
– Stödet för molnbaserade verktyg stöds genom smidig importering av verktyg från de största verktygsmärkena, till exempel Iscar och Sandvik, säger Lars Skogman, Fructus.
– Att kunna köra sitt CAM utan krav på nätverk ger många företag en trygg arbetsmiljö och även frihet att köra mjukvaran överallt.

Använder alltmer CAM
På Krylbo Verkstäder har man använt CAM i ungefär fem år, och där utvecklas användandet alltmer.
– När vi skaffade fler och fler styrda maskiner började vi använda CAM, säger Andreas Khysing.
– Vi använder det inte särskilt mycket på kontoret för att förbereda själva, utan i först hand för att kunna använda dwg- och step-filer i våra styrda bäddfräsar och arborrverk.
– Jag tror det är en mognadsfråga för många och vilka kunder man har. Det kräver att kunderna kan ge dig fördelarna av att använda det. Vi får ju positioneringarna av kunden och med CAM minimerar vi risken för att köra fel.
– Att använda CAM är inte gratis, men bearbetar man mycket med svåra geometrier är kostnaderna för programmen snabbt intjänade.
– Det är fortfarande många som kör med manuella maskiner, och klarar sig med det också. Det tar ju också tid att programmera med CAM, så är det inte alltför avancerad bearbetning, spöar en duktig supportsvarvare eller manuell fräsare en programmeringsmaskin.
På Krylbo Verkstäder använder man Edgecam, ett annat av de mer använda programmen i Sverige.
– Vi har fortfarande utvecklingspotential för CAM, säger Khysing. Det är bara vissa operatörer som använder det, men vi använder det i allt större utsträckning.

CAM • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  410
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT