veoneer

Bild: Veoneer.

Dec 14, 2020

Svenskbaserade Veoneer producerar bilvärldens mest avancerade värmekamera


Cadillac först ut.

Autotech-bolaget Veoneer, Inc. har påbörjat produktionen av värmekamerasystemet Night Vision, generation fyra. Systemet som debuterar på Cadillac Escalade årsmodell 2021 erbjuder bättre sikt framåt då det har ett bredare synfält med fyra gånger så hög upplösning som före­gångaren. Kameran kan scanna av en större del av vägbana och vägren, detekteringsförmå­gan ökar samtidigt som föraren ser en skarpare bild.

-Veoneers värmekamera, generation 4, är ett stort steg framåt vad gäller små värmekameror till fordon, då den har högre upplösning och förbättrad analys för att uppräcka gångtrafikanter och djur på vägbanan, säger Jan Carlson, Veoneers ordförande, VD och koncernchef.

-Lanseringen av vårt nya värmekamerasystem och lokaliseringsteknologin på Cadillac Escalades årsmodell 2021 är en viktig milstolpe för Veoneers väg mot säkrare bilkörning.

Veoneers värmekamera integreras i Cadillac Escalades grill och föraren ser objekten på en ny, böjd 38 tums OLED-skärm. Veoneers system känner av mycket små temperaturvariationer och objekt kan urskiljas på ett större avstånd. Systemets förbättrade analysförmåga hjälper föraren se bortom framlysets ljuskäglor. Gångtrafikanter, andra oskyddade trafikanter och djur kan vid bra väder upptäckas på upp till 200 meters avstånd. Systemet uppmärksammar även föraren på eventuella faror i totalt mörker och då sikten är dålig, såsom i dimma, rök eller när föraren bländas av mötande bil.

Marknadsledare inom värmeavkänningssystem

Som marknadsledande på värmeavkänningssystem för fordon levererar Veoneer till elva kunder och mer än 35 bilmodeller globalt. Nya Cadillac Escalade blir den första av flera som får Veoneers helt nya värmekamerasystem för fordon. Escalade årsmodell 2021 erbjuder Super Cruise som tillval, det första förarassistanssystem med handsfree för motorvägskörning. Teknologiplattformen i Super Cruise för samman nödvändig data från fordonets sensorer, däribland kameror och GPS med en högupplöst karta. Fordonet positioneras i ett körfält, vilket innebär att Super Cruise kan manövreras säkert, där ingår funktionen att byta körfält vid behov.

Hållbarhet

Veoneer designar, tillverkar och säljer mjukvara, hårdvara och systemlösningar för passagerarsäkerhet, förarassistans, ’collaborative’ och autonom körning till fordonstillverkare globalt.Veoneer stödjer de globala hållbarhetsmålen och våra teknologier stödjer mål 3, att halvera antalet döda och skadade i trafikolyckor. Enligt NHTSA1) förolyckas fler gångtrafikanter i mörker (76%), jämför med i dagsljus (20%), gryning (2%) och skymning (2%). Att kameran är 50% mindre och 50% lättare än föregångaren innebär dessutom att fler kameror får plats per pall, vilket minskar koldioxid­utsläppen under transport till Cadillacs produktions­linor.

Veoneer, som bildades 2018, bygger på närmare 70 års erfarenhet av att utveckla lösningar för fordonssäkerhet. Veoneer har 7400 medarbetare i 12 länder och huvudkontor i Stockholm. Under 2019 uppgick försäljningen till 1,9 miljarder USD. 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT

  • Lydia Capolicchio modererade Välkommen Robot. Reportage

    "Våga ta steget till automation"

    Produktionstrender, inspirerande robotcase och säkerhet var några av punkterna när SIS samlade till årets robotevent.
    123