Illustration: Northvolt.

Jun 11, 2018

Byggstart för batterifabiken i Skellefteå


Bygget inleddes under fredagen efter att Northvolt erhållit mark- och miljödomstolens godkännande.

På torsdagen kom beskedet från mark- och miljödomstolen i Umeå: Northvolt får tillstånd att uppföra Europas största litiumjonbatterifabrik i Skellefteå. 

Tillståndet gäller den första delen av fabriken som kommer att slutföras år 2020 och producera åtta GWh årligen. Fabriken beräknas stå helt klar år 2023 och ska ha kapacitet att producera minst 32 GWh per år.

-En viktig milstolpe för Northvolt och den batterivärdekedja som börjar ta form i Europa, säger Peter Carlsson, VD och grundare, Northvolt, i ett pressmeddelande.

Bygget påbörjades redan under fredagen och den första fasen av byggandet, som huvudsakligen består av markberedningar, beräknas vara genomförd under andra halvåret 2019 och finansieras inom ramen för den nuvarande finansieringen.

Northvolt har initierat en process för att stödja den finansiering som krävs för investeringar i byggnader, material och utrustning som kommer att äga rum i nästa fas tills fabrikens första del är färdig i slutet av 2020.

Northvolt i Skellefteå kommer att producera världens grönaste batteri, med ett minimalt kolavtryck och de högsta ambitionerna för återvinning, för att möjliggöra och påskynda den europeiska övergången till förnybar energi.

Sedan starten i mars 2017 har Northvolt ingått industriella partnerskap med ABB, Nemaska ​​Lithium, Scania, SECI, Siemens, Skellefteå Kraft och Vestas samt valts av Epiroc som leverantör av batterisystem för gruvmaskiner med nollutsläpp. Northvolt har också fått stöd från Europeiska investeringsbanken och Energimyndigheten.

 

 
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT