Foto: Weigel+ medical.

Nov 19, 2020

Bumax får order från tysk protestillverkare


Som enda tillverkare i världen uppfyllde svenska premiumskruvtillverkaren kravspecen.

Den svenska specialisttillverkaren av premiumskruvar BUMAX i Gästrikland har fått en order på superstarka och rostbeständiga skruvar för avancerade benproteser. BUMAX var den enda tillverkaren i världen som uppfyllde den tyske kundens kravspecifikation. Skruvarna kommer att användas för benproteser som är utvecklade för friluftsliv.

Det är BUMAX modell SDX 109 som kunden WEIGEL+ medical har beställt. Denna skruv har extra hållfasthet och är även mycket rostbeständig. Det är en så kallad super duplex fästanordning och den enda skruven på marknaden som kunden kunde godkänna.

Den kommer att användas i två proteser: ”Niagara Foot” som är en prisvärd, högpresterande protesfot utformad för individer med aktiv livsstil som marknadsförs av WEIGEL + medical (utveckling och tillverkning) och DOI ortho-innovativ (distribution och utbildning).

BUMAX SDX 109 kommer också att användas för ”All Terrain Knee”, en mekanisk knäledsprotes som används av dem med amputationer ovanför knät. Båda proteserna kan användas i vattenmiljöer. Detta kräver dock att alla komponenter är motståndskraftiga mot saltvatten, inklusive skruvarna.

“Den enda skruven som är tillräckligt bra för oss”

-Vi testade en mängd olika rostfria skruvar när vi utvecklade den vattentäta knäleden, men BUMAX SDX 109 var den enda skruven som gav både den styrka och korrosionsbeständighet som vi krävde, säger Jochen Weigel, ägare av WEIGEL + medical och delägare i DOI orto-innovativ.

Super duplex fästelement i rostfritt stål är unika eftersom de kombinerar superhög hållfasthet med utmärkt korrosionsbeständighet jämfört med fästelement i legerat stål. De har tvåfas mikrostrukturer som innehåller ferrit och austenit och är kallhuvade och trådvalsade.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT