ELT

Foto: ELT.

Jun 10, 2020

Ny prestigeorder till Bumax i Åshammar


11.000 fästelement till världens största teleskop.

Svenska BUMAX, i Åshammar utanför Sandviken, har fått en order på 11 000 fästelement BUMAX 109 för bygget av European Southern Observatory Extremely Large Telescope (ESO ELT). Bumax levererar världens starkaste fästanordningar till de allra mest krävande applikationerna (ubåtar, kärnkraftverk, partikelacceleratorn CERN i Schweiz o s v) och har nu blivit utvalda att tillhandahålla de skruvar som håller den gigantiska spegeln på plats i det som kommer att bli världens i särklass största teleskop.

ELT, för 1 miljard euro, kommer att vara världens största teleskop när det driftsätts i den torra Atacama-öknen i norra Chile 2024.

ELT är ett reflektorteleskop som samlar universellt ljus med en massiv böjd spegel som är 39 meter tvärs över, tre gånger arean på världens näst största teleskop. En sådan jättespegel är för stor för att tillverkas av ett enda glasstycke, så den kommer att bestå av 798 enskilda sexkantiga segment, där var och en mäter 1,4 meter över och drivs av elektriska motorer för finjustering. Segmenten kommer att fungera tillsammans som en enda enorm spegel för att samla 100 miljoner gånger mer ljus än det mänskliga ögat.

BUMAX-fästelement används för att fixera de nästan 800 teleskopspeglarna på alla segmentstöd. 12 stycken 10 mm långa BUMAX 109 M6-bultar per segment används för mer än 900 segment totalt (de 798 stödsegmenten plus ytterligare 133 segment för en kontinuerlig byteprocess för att låta speglarna rengöras och beläggas medan ELT förblir i drift) .

Specialanpassade bultar krävde specialverktyg

ELT är för närvarande under uppbyggnad av det holländska företaget VDL ETG Projects i Nederländerna:

-Standardbultar i rostfritt stål saknar den styrka som krävs för ELT, säger Michael Evers, projektledare på VDL ETG. Vi krävde en 10,9 hållfasthetsbult och med korrosionsbeständigheten i rostfritt stål. BUMAX erbjöd oss ​​den perfekta lösningen.

På kundens begäran har bultarna belagts med en speciell ytbehandling som vanligtvis används för fästelement som används i teleskop.

-Denna order är ännu ett bevis på att BUMAX kan erbjuda de allra bästa fästelementen för de mest krävande applikationerna, säger Patrik Lundström Törnquist, VD på BUMAX. Vi har också fått förtroende för att vi levererar fästelement för CERN-gaspedalen i Schweiz, satelliter, ubåtar etc.

ELTLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT