Bumax Bladt

Bladt Industries. Foto: Bumax.

Nov 4, 2019

Bumax får prestigeorder värd 1,7 miljoner


Underhållsfria i 27 år. Bumax levererar extrema fästanordningar som ska klara ett liv ute på Nordsjön.

Svenska Bumax har erhållit en order för korrosionsbeständiga och underhållsfria gängstänger till ett vindkraftverk utanför Belgiens kust.

Bumax, ett av Gästriklands största exportföretag, tillverkar rostfria premiumskruvar och är specialiserat på starka, hållfasta och väderbeständiga fästanordningar för extrema konstruktioner och miljöer.

Bumax fick ordern att leverera rostfria gängstänger, muttrar och brickor till vindkraftverket “Northwester 2” på 219 MW tack vare företagets förmåga att tillverka extra starka fästanordningar med utmärkt korrosionsbeständighet som är särskilt lämpliga för de extremt svåra förhållanden som råder i Nordsjön.

Ordervärdet är 1,7 miljoner kronor och kunden är den danska stålentreprenören Bladt Industries, ett företag som är specialiserat på stora komplexa stålkonstruktioner, inkl offshore. Vindkraftverket ägs och drivs av Parkwind, ett belgiskt företag som utvecklar finansierar, bygger och driver vindkraftverk offshore.

-      Denna prestigefyllda order är ännu ett kvitto på Bumax förmåga att utveckla och marknadsföra världens bästa rostfria fästanordningar, för de allra mest komplexa konstruktionerna och de mest extrema miljöerna, säger Patrik Lundström Törnquist, vd, Bumax.

Leveransen till Bladt Industries slutfördes i juli. Utvecklingen av vindkraftverket pågår och det väntas tas i drift under det första halvåret 2020.

Underhållsfria i minst 27 år

Den specifika produkt som utvalts för detta projekt är BUMAX SDX 109, en extra stark ‘super duplex’ fästanordning med utmärkta mekaniska egenskaper och en exceptionell motståndskraft mot spalt-, punkt- och spänningskorrosion i svåra miljöer.

Bumax SDX 109 uppfyller kundens kravspecifikation avseende korrosionsbeständighet, något som är nödvändigt för att fästa generatorns externa plattform till de 23 turbinfundamenten. Gängstängerna måste vara underhållsfria under turbinernas 27-åriga livslängd – något som vanliga skruvar av kolstål helt enkelt inte klarar.

Gängstängerna från Bumax medför kostnadsbesparingar för kunden genom lägre underhållskostnader och lägre driftstoppskostnader.
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  411
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT