Foto: Bumax.

May 24, 2019

Japansk order till Bumax i Åshammar


Löser "galling"-problem åt japanskt verkstadsföretag.

Bumax i Åshammar, nära Sandviken i Gästrikland, har fått en order från det japanska företaget NARA machinery på skruven BUMAX 88. BUMAX 88 är särskilt motståndskraftig mot rost och så kallad "galling", ett vanligt problem då metalldelar nöts ihop, oftast av mycket små rörelser under lång tid. Det handlar ofta om skruvar i vanligt rostfritt stål och lösningen är att använda särskilt utvecklade premiumskruvar av den typ som Bumax utvecklar och marknadsför.

Bumax är en världsledande svensk tillverkare av skruvar och fästanordningar i rostfritt stål, som har tillverkat kallslagna bultar sedan 1899 och rostfria bultar sedan 1926. Företaget har anor ända tillbaka till 1660-talet. Företaget är specialist på att hantera rostfria material och av de 60 medarbetarna, har flera bakgrund från Sandvik, bl.a. teknikchefen.

Bumax har genom åren tagit fram flera unika produkter där man använder olika rostfria stålsorter som tidigare aldrig kallbearbetats för skruvframställning, till exempel världens starkaste skruv, Bumax Ultra, Bumax DX 129 och Bumax SDX.

Skruvarna i den här ordern har redan levererats till kunden NARA machinery i Tokyo och framgångsrikt installerats på NARA:s maskiner för pulverhantering som de säljer till läkemedelsindustrin.

NARA machinery vände sig till BUMAX då de hade problem med galling då de rostfria standardskruvar de använde i maskinerna krävde frekvent rengöring och underhåll eftersom de slets och fastnade. Detta underhåll var kostsamt och orsakade driftstopp hos NARAs kunder. NARA skickade en delegation till Bumax i Åshammar som löste problemet.

NARA machinery beställde den uthålliga premiumprodukten BUMAX 88 med en högre molybdenhalt och extra styrka som gör den extra motståndskraftig mor rost och förslitningar som galling. Den används ofta i krävande applikationer som pumpar, undervattensutrustning, turbiner, högtryckutrustning, partikelacceleratorer, ubåtar m m. Forskningsinstitutet CERN i Schweiz är en av Bumax prestigekunder.

-Sedan vi installerade BUMAX skruvar i våra maskiner har vi inte haft några problem med galling eller slitage. Vi är mycket nöjda med produkterna och kommer att använda Bumax fästanordningar för alla nya maskiner för pulverhantering framöver, säger  Kennichi Johara, teknisk chef, Nara Machinery.

BUMAX är en världsledande svensk tillverkare av fästanordningar i rostfritt stål av högsta kvalitet som tillhandahåller optimal säkerhet och pålitlighet för ytterst krävande applikationer. Kunder inkluderar CERN, ABB, Alfa Laval, Alstom, Vestas, Rolls Royce m fl i branscher som marin sektor, fordonsindustrin, petroleumindustrin, kemisk industri, energi, försvar, papper, bygg och allmän ingenjörskonst.

BUMAX är helägt av börsnoterade Bufab och har huvudkontor och tillverkning i Åshammar nära Sandviken i Sveriges ”stålbälte”. Företaget omsätter 143 miljoner varav ca två tredjedelar går på export till främst Europa, USA och Asien.

NARA machinery grundades 1924 och har 150 medarbetare.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT