mackmyra

Foto: Mackmyra.

Jun 1, 2020

Briab stöttar när Mackmyra ställer om till handsprit


I och med det efterfrågade behovet på handsprit har flera verksamheter runt om i Sverige valt att ställa om delar av sin vanliga produktion till handspritstillverkning.


Briab – Brand- och riskingenjörerna AB har varit med och stöttat omställningen med sin expertis inom riskhantering. Det första sådana fallet var Rekal AB, producent av rengöring- och desinfektionsmedel. Även svenska whiskeyproducenten Mackmyra är nybliven handspritsproducent.

Rekal och Briab hade tidigare haft ett samarbete där Briab hanterat frågor i Rekals ordinarie produktion. Strax efter ett avslutat uppdrag återkom Rekal till Briab för att stötta med omställningen till handsprit. Den typen av produktion krävde en ny riskbedömning på grund av andra riktlinjer, krav och klassificeringar än tidigare. Produktionen är nu igång och leveranser på väg.

 Vi är glada över att våra riskkonsulter har möjlighet att bidra till en så pass viktig samhällsfunktion. Med tanke på rådande läge måste vi alla se över vår verksamhet och anpassa oss till nya behov som uppstår menar Olle Wulff, Affärsutvecklare Riskhantering på Briab.

Handsprit, som består av en stor andel etanol, ger upphov till en explosiv miljö. Därför är det viktigt att alla säkerhetsåtgärder tas i beaktning, även om behoven är brådskande. Hur dessa miljöer ska hanteras styrs av EU-direktiv och redovisas i en klassningsplan för verksamheten.  Kraven varierar beroende på vilken typ av vara det är som hanteras.

En annan nybliven handspritsproducent är Mackmyra Svensk Whisky. Mackmyra fick iväg de första leveranserna i början av maj och tankbilen fortsätter att rulla iväg mot buteljering. Projektet är en del av Handhjälpen, ett samarbete med Swedish Tonic, där privatpersoner kan köpa handsprit som sedan doneras till vård och omsorg.

 Eftersom detta är ett helt nytt område för oss har det varit jättebra att få hjälp av Briab med riskbedömning och analys. På så sätt har vi kommit igång med produktionen, börjar få in ordrar och kan nu producera ca 100 kubik handsprit i veckan, säger Jimmy Hansson, Arbetsledare Destilleriet, Mackmyra.

De förfrågningar som kommit in har senare lett till handsprit som gått direkt till behövande aktörer. Briab fortsätter stötta företags omställning och hoppas att fler företag ser chansen att utöka sin verksamhet under rådande pandemi.

Briab erbjuder tjänster och produkter inom riskhantering. 

Rekals affärsidé är att utveckla, tillverka och marknadsföra disk-, rengörings- och desinfektionssystem för storförbrukare och professionell användning.

Mackmyra framställer idag whisky med samma upptäckarglädje och experimentlusta som vid starten 1999. Med whiskytraditionens kunskap i ryggen framställer Mackmyra nytänkande whisky med svenska råvaror.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT