Foto: Malmö stad.

Aug 7, 2017

Branden i industrilokalen misstänks vara anlagd


Branden som härjade under söndagkvällen och -natten var under kontroll tidigt måndag morgon. Polisen ska nu inleda en teknisk undersökning.

Det var på söndagkvällen som SOS fick larm om en brand i en industrilokal i Västra hamnen i Malmö. Branden utvecklades kraftigt med rökspridning över centrala Malmö och räddningstjänsten uppmanade allmänheten att hålla sig inomhus.

Klockan 03.30 var branden under kontroll.

Enligt uppgifter till Sydsvenskan misstänks branden vara anlagd.

– Vi misstänker att branden är anlagd och den rubriceras som mordbrand. Anledningen är att det har gjorts iakttagelser innan branden utbröt, säger Hampus Ralfnert, yttre befäl på polisen, enligt Sydsvenskan.

Han kan inte gå in på vilken form av iakttagelser det är som har gjorts.

– Vi är intresserade av att komma i kontakt med fler som rört sig med bil här eller andra personer som varit på platsen innan och under branden, säger Hampus Ralfnert på polisen.

Polisen avser inleda en teknisk undersökning under måndagen, men först måste byggnaden svalna. Klockan åtta på måndagsmorgonen var platsen fortfarande avspärrad.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i branden.

Den brandhärjade fastigheten är en gammal tegelbyggnad som var en del av Kockums industrilokaler. Den utgjorde Kockums gamla gjuteri, men idag står lokalerna tomma. 
Industrilokalen ligger dock i anslutning till andra företags fastigheter. Men enligt polisen ska det heller inte ha befunnit sig personer i de närmaste byggnaderna när branden startade.

Kockums verkstäder anlades år 1840 av industrimagnaten Frans Henrik Kockum. Företaget koncentrerade sin verksamhet till hamnen under 1910-talet som ett led i satsningen på varvsnäringen. Inom området fanns då redan "Lilla dockan", byggd år 1857, Västra Hamnens första anläggning och idag en av Sveriges äldsta bevarade torrdockor.

Efter ritningar av Axel Stenberg uppfördes i mitten av 1910-talet nya verkstads- och fabrikslokaler i en för tiden vanlig, tämligen rationell fabriksarkitektur med klassiskt dekorativa inslag. Verkstadshallens stora halvrunda fönster kan associeras till kontinentens järnvägsstationer, en naturlig anknytning med tanke på Kockums som en av dåtidens ledande tillverkare av järnvägsvagnar.

Flera av Kockums byggnader har fått nya funktioner. De pågående förändringarna av Kockums verkstadsområde ingår som en viktig del i omvandlingen av Västra Hamnen från renodlat hamn- och industriområde till en stadsdel med bostäder och blandade verksamheter. (källa: Malmö stad)
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    78
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT