Bosch, fabriken ska anställa 700 personer.

Mar 8, 2021

Boschs nya fabrik med ska hjälpa fordonsindustrin framåt


Fokus är på automatiserad produktion av kiselbaserade chip.

En milstolpe för framtidens chiptillverkning sker när Bosch öppnar ny fabrik i Dresden. Fokus ligger på tillverkning av mikrochip för bilindustrin med en helautomatiserad tillverkningsprocess.

Dresden, Tyskland – Den digitala och uppkopplade halvledartillverkningsanläggningen med fokus på tillverkning av mikrochip för bilindustrin planeras att öppna i slutet av 2021. En milstolpe för framtidens chiptillverkning då tillverkningsprocessen är helautomatiserad.  

”Datorchips för morgondagens mobilitetslösningar kommer snart produceras i Dresden. Vi planerar att öppna framtidens chipfabrik innan årets slut” säger Harald Kröger, medlem i koncernledningen Robert Bosch GmbH.

Den nya fabriken är Bosch svar på det ökade antalet applikationsområden för halvledare och investeringen i den högteknologiska tillverkningsanläggningen ligger runt cirka en miljard euro.Tillverkningen av prototyper är redan igång - full produktion väntas i slutet av 2021
I januari 2021 inleddes prototyptillverkningen. Bosch kommer att tillverka halvledarkomponenter för kraftelektronik som till exempel kan användas i DC-DC omvandlare för elektriska hybrid- och elbilar. Den helautomatiska processen är uppdelad i 250 steg och tar sex veckor från start till färdig produkt. Fabriken kommer att ha 700 anställda som övervakar processen och för underhåll. 

I fabriken kommer kiselskivor i 300-millimetersutförande att tillverkas. Storleken skiljer sig från den normala storleken som vanligtvis ligger på 150-200 millimeter. Den större storleken möjliggör för 31 000 chip att rymmas på en kiselplatta, där slutprodukten har en diameter på 300 millimeter och en tjocklek på 60 micrometer - tunnare än ett hårstrå. Det större 300 millimetersutförandet leder till större skalbarhet och konkurrenskraft inom tillverkningen av halvledarkomponenter.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT