Foto: Borga.

May 28, 2018

Borga inviger mångmiljonsatsning i Skara


Den nya produktionshallen har monterats med en helt ny, egenutvecklad fackverkskonstruktion.

På lördagen den 26 maj firade hallbyggarkoncernen Borga 45 år och invigde samtidigt sin nya produktions- och lagerhall i Skara. Det var en solig och varm dag så många tyckte det var skönt att kliva in i den svala, stora och luftigt byggda produktions- och lagerhallen på Hospitalsgatan i Skara. Besökarna visades runt i lokalen och informerades om valsverken av tak- och väggplåt som var igång under invigningsdagen.

Borga är en hallbyggarkoncern med rötterna i Skaraborg och med expertis inom stålhallar och byggplåt. För drygt ett år sedan gick startskottet för bygget av Borgas nya produktionshall. 

Bakgrunden till expansionen var en stark tillväxt på Borgas tio marknader i Europa. 2016 ökade hallbyggarkoncernens omsättning med nära +20 % och nådde en högre lönsamhet än på flera år. Dessutom anställde Borga inte mindre än 12 nya medarbetare på huvudkontoret i Skara under 2015–2016, en takt som höll i sig även under 2017.

Det är företagets tillverkning av profilerad plåt som behöver mer plats för att klara av ökande tillverkningsvolymer till företagets byggprojekt i Sverige och Norge. Dessutom ökar leveranserna av kompletta plåttak direkt till konsumenter, lantbrukare och byggare över hela landet.

Stålhallen har monterats med en helt ny, egenutvecklad fackverkskonstruktion, den första hallen någonsin med denna lösning som tagits fram av Borgas internationella ingenjörsteam.

Den färdiga byggnaden rymmer tre valsverk av vilka två är nya. Storleken på hallen är 30 x 90 m och innehåller förutom produktionsdelen bland annat råvarulager. Den totala investeringen är ca 25 Mkr.

Kärnan i Borgas affärsidé är egna produkter. Borga tillverkar alla nyckelkomponenter själva, har egna montageteam och arbetar efter ett eget byggsystem. Produkterna tillverkas på flera platser i Europa. Borga har produktionsanläggningar i Sverige, Polen och Litauen samt försäljning i tio länder. Huvudkontoret och utvecklingsenheten finns i Skara, Sverige.

Borga omsatte 400 MSEK 2016 och har ca 300 anställda inom koncernen. Koncernen leds av ägaren och koncernchefen Peder Dagsánth.

Vd Peder Dagsànth t.h. med två besökare.

Efter invigningstalet av Borgas ägare och VD Peder Dagsànth bjöds alla besökare på kaffe och tårta och korv med bröd. Den för dagen uppställda utställningen gav en bild av samtliga Borgas verksamhetsområden och hur det gå till när man bygger en hall från Borga.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT