Boeing 737 Max. Foto: Boeing.

Nov 7, 2018

Boeing uppges nu varna flygbolagen efter flygplanskraschen


Flygplanstillverkaren har hittills levererat 219 exemplar av flygplanstypen Boeing 737 Max och har över 4.500 order innestående på modellen.

Flygplanstillverkaren Boeing uppges vara i färd med att skicka ut en säkerhetsvarning till operatörer som använder den nya modellen 737 Max - samma typ som nyligen kraschade utanför Indonesiens kust. Det skriver Bloomberg News, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Varningen från Boeing ska enligt en anonym källa uppmärksamma flygbolagen på risken för felaktiga läsningar från ett övervakningssystem, som kan få flygplanet att göra abrupta dykningar. Informationen ska varna piloterna och uppmana dem att följa en särskild procedur för att hantera problemet.

Enligt Bloombergs källa försöker 737 Max-modellen under vissa omständigheter, när piloten flyger manuellt, automatiskt sänka flygplanets nos för att undvika så kallad överstegring där lyftkraften går förlorad.

En Boeing 737 Max opererad av flygbolaget Lion Air störtade den 29 oktober i Javasjön och 189 personer omkom i kraschen. En indonesisk kommitté väntas på onsdagen i Jakarta redovisa fakta som framkommit i undersökningarna efter olyckan.

Boeing har hittills levererat 219 exemplar av flygplanstypen 737 Max och har över 4.500 order innestående på modellen. Av de plan som levererats återfinns flest hos bolagen Southwest Airlines, Air Canada och American Airlines, men även Norwegian har plan av denna typ - tolv stycken.
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  408
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT