CES 2020: BMW blir första premiumtillverkaren med 5G

Jan 8, 2020

BMW blir första premiumtillverkaren med 5G


Autonom körning är återigen huvudtema för BMW

Autonom körning är huvudtemat för BMW Groups medverkan på Consumer Electronics Show (CES) 2020. Höjdpunkterna inkluderar demonstrationer av nästa nivå av naturlig interaktion med fordonet, ZeroG-passagerarsäten för autonom körning samt en komplett förvandlad BMW i3-interiör. Dessutom annonseras 5G-stöd för kommande BMW iNEXT, som är planerad till nästa år.

Konsumentelektronikmässan CES 2020 pågår i Las Vegas den 7–10 januari. Precis som de senaste åren är BMW Group på plats för att presentera innovationerna och nyheterna som skapar framtidens förar- och passagerarupplevelser inom mobilitet. Autonom körning är återigen huvudtema för BMW:s medverkan på CES och de flesta av höjdpunkterna som presenteras är inblickar i en framtid där självkörande bilar har blivit vanligt förekommande.

BMW blir första premiumtillverkare med 5G-stöd

Introduktionen av 5G kommer vara en avgörande drivkraft för hela bilindustrin. Den främsta fördelen är en kraftig påskyndning utvecklingen och utrullningen av självkörande bilar, där 5G är en förutsättning för autonom körning på nivå 3 och uppåt. Nu meddelar BMW att 5G-stöd kommer ingå i BMW iNEXT som lanseras under 2021. Därmed blir BMW Group världens första premiumtillverkare att erbjuda nästa generations mobilnät i en serietillverkad modell. 5G-kapaciteten för iNEXT kommer att levereras via bilens inbyggda SIM-kort.

Utöver passagerarfördelar som 4K-streaming, datakrävande videokonferenser eller molnbaserad gaming kommer 5G användas för att förbättra säkerheten. Under CES kommer BMW genomföra live-demonstration av nästa nivås trafiksäkerhet med hjälp av en BMW i3 och en smartphone.

AI-styrd blickigenkänning med BMW i Interaction EASE
Existerande funktioner för intelligent interaktion med bilen, så som touch control, gesture control och röststyrning via BMW Intelligent Personal Assistant, samlas nu tillsammans med nya funktioner i BMW i Interaction EASE, som utvecklats tillsammans med BMW:s design- och innovationsstudio Designworks. Höjdpunkten är ett innovativt system för blickigenkänning, som kommer kunna följa och tolka vad som sker i förarens synfält. Med hjälp av artificiell intelligens kommer systemet kunna upptäcka när föraren fokuserar blicken på ett objekt utanför bilen och ta fram relevant information.

”BMW i Interaction EASE demonstrerar hur mobilitet kan komma att upplevas i framtiden, efter att autonom körning blivit vanligt: lyxigt, mänskligt och intuitivt”, förklarar Adrian van Hooydonk, Senior Vice President BMW Group Design.

BMW i Interaction EASE kommer att bli tillgänglig vid lanseringen av BMW iNEXT. Den nya EASE-interiören utgår från en stor panorama-head up-display. Systemet har tre valbara lägen – Explore, Entertain och Ease – som anpassar interiör, infromation och in-car-underhållning efter de olika lägena.

Förvandlad interiör i BMW i3 Urban Suite

I BMW i3 Urban Suite har BMW:s helt elektrifierade bästsäljare genomgått en omfattande förvandling, där endast förarsäte och instrumentbräda lämnats orörda. Tanken är att återskapa atmosfären i ett boutique-hotell och ytterligare lyfta modellens hållbarhet. Under CES kommer 20 exemplar av BMW i3 Urban Suite, som kan tillkallas via en app, finnas på Las Vegas gator.
Bilen välkomnar passagerare med en avslappnad miljö. Detta dels tack vare loungestolar med generösa benutrymmen och en ”Sound Zone” som utesluter externt brus.

I allt från den helt elektrifierade drivlinan till noggranna materialval och tillverkningsprocess representerar BMW i3 Urban Suite även ett steg framåt i BMW Groups engagemang för hållbar mobilitet. Utöver certifierat trämaterial består interiören av textiler, läder och golvmattor framtagna från återvunnet material.

Självkörande komfort med BMW X7 ZeroG Lounger

BMW:s monter vid årets CES är inte bara en plattform för att demonstrera framtidskoncept. Med stolen BMW X7 ZeroG Lounger visar man även upp konkret design som är redo för serieproduktion de närmaste åren.

ZeroG Lounger har för avsikt att leverera den ultimata, personifierade komforten, och ska snabbt kunna besvara passagerarens behov under färden. Den lyxiga stolen kan lutas bakåt med 40 eller 60 grader i ett bekvämt lutande läge, utan att tumma på säkerheten. BMW X7 ZeroG Lounger uppfyller redan alla nödvändiga säkerhetsstandarder, tack vare nya och innovativa säkerhetsfunktioner. Förutom det inbyggda säkerhetsbältet, finns en cocoon airbag som ger skydd för passageraren och effektivt sprider kollisionskraften via sätesskenan i händelse av en olycka. När sätet är i nedfälld position kan passageraren njuta av underhållning i en inbyggd skärm i taket.

I nedsänkt läge kan passagerarna även få vägbeskrivning på en särskild skärm, där den animerade grafiken anpassas vid kurvor på ett sätt som ska bidra till att minska risken för åksjuka.

Två BMW X7-modeller utrustade med ZeroG Lounger går att se och provköras på CES 2020.

BMW
5GLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT