Foto: Blechexpo.

Nov 6, 2017

Blechexpo lockar alltfler svenskar


Den 7 november drar Blechexpo igång, och den växer, konstaterar Björn Ahlqvist på Salvagnini Scandinavia, som är återkommande utställare på EuroBlechs "lillebror".


Under fyra dagar med start den 7 november arrangeras Blechexpo i Stuttgart, den trettonde mässan i ordningen.

– Den växer, konstaterar Björn Ahlqvist på Salvagnini Scandinavia, som är återkommande utställare. Vi möter alltfler skandinaviska besökare på mässan och det är glädjande.

Egentligen är det två parallella mässor som arrangeras de här dagarna, Blechexpo och Schweisstec. På den senare handlar det om sammanfogningsteknik, vilket utgör ett perfekt komplement till plåtmässan.

Arrangörerna menar att det här är det enda event i världen för komplementära teknologier för plåtbearbetning och sammanfogning.

Men då tänker man förstås inte på den förträffliga mässa vi fått på Elmia i Jönköping, där plåt och sammanfogning samsas med automation och verktygsmaskiner.

Hur som helst var mässorna i Stuttgart först på plan med kombinationen och det har visat sig vara ett vinnande koncept. Plåtmässan växer nämligen. På kort tid har Blechexpo nått toppen och rankas idag som den näst största mässan i sitt slag.

Foto: Blechexpo.

– För vår del är Blechexpo ett EuroBlech i mindre skala, men vi som återkommande ställer ut på mässan ser definitivt att den växer, säger Björn Ahlqvist. Inte minst blir antalet besökare från Skandinavien och framför allt Sverige större för varje gång.
– Man har väl tidigare tyckt att det ligger för långt ner i Tyskland jämfört med Hannover, men det blir fler och fler som söker sig till mässan här uppifrån.
– Det är ju faktiskt väldigt smidigt att ta sig dit, då mässan ligger tvärs över gatan från flygplatsen.
– Industriklimatet har ju också varit väldigt bra de senaste åren och det påverkar naturligtvis intresset för mässor. Det ser vi också på försäljningssiffrorna.

Av naturliga skäl är det förstås fortfarande så att maskintillverkarna tenderar att släppa sina stora nyheter i samband med den större EuroBlech, som alltså arrangeras i Hannover jämna år, det vill säga de år som Blechexpo vilar.

– Så är det, men vi presenterar ändå några nyheter i Stuttgart, säger Ahlqvist. I år är det synnerhet våra uppdaterade mjukvaror. Bland annat på vår B3ATA, där både övre och under verktyg kan programmeras helt automatiskt.

En ny panelbockningsmaskin från Salvagnini får vi också se på mässan – P2L2120.

– Den nya modellen i segmentet har en bockningshöjd på 203,4 millimeter. Dessutom en mycket kompakt maskin.
– I takt med att Blechexpo växer och lockar fler skandinaver, blir det naturligtvis en allt viktigare mässa för oss, säger Björn Ahlqvist och tillägger;
– Den nya industrimässan i Jönköping tror vi också mycket på. Plåt har bara varit med vid ett tillfälle, men här finns stor potential för utveckling.

Björn Ahlqvist i en typisk mässituation. Här tar han emot svenska kunder på en plåtmässa i Tyskland. Foto: Svensk Verkstad/Mikael Harrison.

Nya dimensioner
Som bevis på att Blechexpo växer konstaterar vi att årets mässa för första gången kommer att ockupera alla utställningshallar på utställningscentret i Stuttgart och får därmed plats med mer än 1 300 utställare från nästan 40 länder på 1 130 000 kvadratmeter.

Ett starkt kort på mässan är också Utställarforum som erbjuder besökare möjligheten att på ett effektivt sätt samla information om produkt- och tjänsteleverantörerna hos de enskilda utställande företagen och deras tekniska expertis och processkunskaper. Med talare i världsklass är utställarforumet en eftertraktad kommunikationsplattform.
Blechexpo har landat som en av de främsta plåtmässorna i världen.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    117
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT