BK Produkter effektiviserar med flyttbar OpiFlex.

Jul 7, 2017

PLAY: Därför valde BK Produkter att automatisera med en flyttbar robot


När bemanningen är låg står företagets fasta robotinstallation i 5-miljonersklassen stilla. För en legotillverkare kan beläggningen på maskinerna variera och därför valde BK Produkter en flyttbar robotlösning. Se filmen.

Ett smartare sätt att jobba är precis vad BK Produkter i Alvesta har valt. Nu får de ut 1,5 timmar per arbetad timme. Det ska jämföras med de knappt 0,8 timmar man får ut om man jobbar manuellt vid en kantpress.

– Vi skulle kunna investera i exempelvis en Salvagnini P4 för att få automationen, men då vill jag hellre på ett flexibelt sätt automatisera vår dugliga P2-maskin, säger vd Sven-Erik Nilsson.

– Förädlingsvärdet och arbetsinnehållet för den enskilda individen att stå och trycka på en knapp, vända en plåt åt rätt håll, trycka på en knapp igen och vänta i 50 sekunder – det är inget värdeskapande i det.

– En helautomatiserad lösning är en investering vi sannolikt inte får full verkan av.
– Det jag är ute efter är att ta bort moment som är skitiga och farliga och också har lågt värdeskapande. Och att använda de dyra svenskarna, förhoppningsvis välutbildade, för att göra svåra saker, där det kräver mer kunskap än att bara stå och plocka in och ut. Med det löneläge vi har i Sverige kan vi inte ha folk till sånt. Man måste utmana folk till att göra svåra grejor. Det är enda vägen vi kan gå.

Sven-Erik Nilsson har alltså fastnat för OpiFlex lösning med en flyttbar robot.

– Anledningen är att vi som legotillverkare har en väldigt osäker framtid, kanske inte till volym, men till innehåll. Det innebär att beläggningen på maskinerna blir väldigt olika och då krävs en flexibel lösning, där vi kan flytta roboten mellan maskinerna med en hyggligt billig lösning. Det räcker med en dockningsstation vid varje maskin, ett par tre hundra tusen per maskin.
– Vi har vanliga robotceller också och jag ser ju att när beläggningen är låg, står hela investeringen i 5-miljoner kronor-klassen stilla och då är det bara en enkel bockningsmaskin. Den gör inget jobb och roboten är bunden vid den...

Hög automationsgrad
BK Produkter har för bara några veckor sedan installerat sin första OpiFlex-robot i verkstaden.
– Den första maskinen som fått en dockningsstation är alltså en Salvagnini P2 bockningsmaskin. Till hösten får nästa maskin, en kantpress, sin dockningsstation. På dagarna går roboten i Salvagninin, på kvällarna i kantpressen. Den tredje dockningsstationen blir sannolikt vid slipning.

Automationsgraden är överlag hög hos BK Produkter, med svetsrobot, traditionella kantpress-celler och laser- och stansmaskiner med integrerad automation.
– Det svåra är att ha operatörer som är maskinkunniga och programmeringskunniga. Jobbet gör maskinerna.

Flexibelt och enkelt
OpiFlex ambition är att programmeringen ska vara så enkel att i princip vem som helst snabbt ska kunna programmera roboten.

Titta in hos BK Produkter och se hur deras flexibla robotlösning fungerar.

– Systemet är väldigt flexibelt och enkelt att lära sig och som är interaktivt på ett annat sätt än vad kanske äldre system är. Det är ju fortfarande ganska nytt, så de kanske har en bit kvar, men det är fortfarande väldigt enkelt att lära sig. Det som normalt tar flera dagar att lära sig klarar man på en halv dag här.

Stora vinster
När Sven-Erik Nilsson tog över företaget för tre år sedan fanns en äldre kantpress-robot i verkstaden. Kommen från elektronikvärlden insåg han vikten av automation och investeringarna har varit tunga under de här åren.

Den senaste lösningen heter alltså OpiFlex och trots att det bara gått 14 dagar sedan installationen när vi pratar med Nilsson, är han redan nöjd med resultatet.

– Vi har kommit så långt att en operatör får ut ungefär 0,6 timmar på varje arbetad timme på sin egen maskin och på roboten får vi ut 0,9 timmar. Det innebär att vi får ut 1,5 timmar per arbetad timme. Det ska jämföras med de knappt 0,8 timmar man får ut om man jobbar manuellt vid en kantpress.

Läs även ”Automatisering är helt avgörande för plåtindustrin”
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    78
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT