Luc Graux, Mattias Lindh och Alrik Danielson. Foto: SKF.

Apr 13, 2017

Tillverkning i världsklass - se invigningsbilderna från nya SKF-fabriken i Göteborg


I förra veckan invigde lagerjätten sin svenska satsning - en fullt automatiserad och digital produktionsprocess i Göteborg. Kostnad 190 miljoner.

Svensk tillverkning i världsklass. Lagertillverkaren SKF har investerat i en helt ny fullt automatiserad och digital fabrik som lyfter svensk produktion och konkurrenskraft till nya nivåer.

-Produktionsflödet är helt unikt inom lagerbranschen och utgör en ny tillverkningsstandard för oss som vi kommer att replikera till flera fabriker inom koncernen. Investeringsprogrammet är viktigt för oss för att utnyttja vår tillverkningskapacitet än mer effektivt och öka vår globala konkurrenskraft och flexibilitet gentemot våra kunder, säger Luc Graux tillverkningsdirektör för SKF koncernen.

2015 togs beslutet att investera 190 miljoner kronor i modernisering av produktionskanalerna för sfäriska rullager i SKFs fabrik Göteborg. Nu två år senare står anläggningen klar. Den invigdes i förra veckan.

Projektledaren Sten Karlsson t.h. överlämnar nycklarna till fabrikschefen Mattias Lindh, t.v.

Vad är det då som särskiljer den nya maskinparken mot den gamla?
Kostnaden för att producera per enhet minskar betydligt, kvalitet och arbetsmiljö ökar ökar – inga tunga lyftmoment och kompetensnivån på arbetet ökar. Det blir ett betydligt mer kvalificerat arbete för operatören och ställtiden för lagerbyte minskar från några timmar till minuter.

Den nya processen håller en betydligt högre grad av automatisering, t ex är lagermonteringen helt automatisk, den första automatiska monteringen av sfäriska rullager. Med den ökade automatiseringen säkerställer SKF också en felfri produktion och att det inte uppstår manuella fel.

Med den digitala tekniken kopplas hela värdekedjan samman från inflödet från leverantörer, produktionsprocessen till leveransen av produkt till slutanvändare.

Dessutom används digital teknik för tillståndskontroll av maskinparken för att minska kostnader för underhåll. Teknologi som SKF själva utvecklar och säljer på marknaden.

Automatisk montering av rullningslager.

Självgående truckar.

På SKF i Sverige arbetar 3120 medarbetare, varav 2500 av dessa finns i Göteborg. Där tillverkas sfäriska rullningslager. Över en miljon lager tillverkas i Fabrik Göteborg, varav ca 800 000 lager tillverkas i D-fabriken. Merparten av produktionen går på export, där Kina och Tyskland är största kunder.

Sfäriskt rullningslager i genomskärning.

I Göteborg finns även ett logistikcenter för den produktion som kommer från fabrikerna i Göteborg och Katrineholm.

I Katrineholm tillverkas lagerhus, kopplingar i Hofors, smörjsystem i Linköping, system för tillståndskontroll av maskiner i Luleå. SKF har även ett servicecenter för tillståndskontroll av papper och gruvindustrin i Kiruna.

Dessutom finns ett center för forskning och utveckling av sfäriska rullningslager i Göteborg, center för utveckling av mjukvaran till condition monitoring – tillståndskontroll - produkterna, samt även center för utveckling av tillverkningsprocesser, Manufacturing Development Center.

SKF satsar stort på investeringar i den senaste tillverkningsteknologin. Förutom investeringen i Göteborg har liknande investeringar aviserats för Schweinfurt, Tyskland och Nilai, Malaysia och Flowery Branch USA.

SKF är representerat i fler än 130 länder och har återförsäljare på cirka 17 000 platser världen över. Försäljningen 2016 uppgick till 72 787 miljoner kronor och antalet anställda var 44 868
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  407
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT