Autodesk.

Oct 23, 2020

Bil + Robot blir verklighet med Autodesk och Hyundai


Generativ design hjälper människan att vidga sina möjligheter. SE FILMEN!

Autodesk generativ design-teknologi har gjort Hyundais futuristiska gående fordon både starkare och lättare

Vad händer om man kombinerar en bil och en robot? Och vad skulle en bil kunna uppnå om den hade förmågan att kunna gå?

Detta frågade sig John Suh, Founding Director på Hyundai´s ”New Horizons Studio” - en ny division på Hyundai med fokus på framtidens mobilitet (UMV, Ultimate Mobility Vehicles). Resultatet och svaret på denna fråga blev Elevate, ett nytt konceptfordon med förmågan att både köras och gå, skapat med hjälp av Autodesk generativ design-teknologi. Elevate kan förvandlas från en fyrhjulsdriven bil till en fyrbent gående robot och därmed anpassa sig och ta sig fram i tuffa terränger och i utmanande miljöer som tex. efter naturkatastrofer, under räddningsaktioner eller underlätta marktransporter och hinder för personer med tex. nedsatt rörlighet. 

Utmaningen i att skapa ett fordon som både kan köras och gå innebar en hel del prövningar. Komponenter och strukturer för fordonets ”ben” behövde vara både starka och lätta - här kom generativ design-teknologin in och möjliggjorde för att se bortom annars ofta förutfattade meningar om vad som är möjligt. Genom att mata in villkor och förutsättningar för det önskade slutresultatet, som tex. vikt, material, hållfasthet osv. så genererar tekniken tusentals förslag och idéer tillbaka på vad som skulle vara genomförbart. Detta ofta bortom människan egen fantasi. 
 
- Generativ design hjälper människan att vidga urvalet av möjligheter. Med generativ design så kan en enda designer eller ingenjör gå igenom dussintals eller hundratals olika designiterationer vilket möjliggör för dem att se saker som de annars inte hade övervägt, samtidigt som de kan tackla komplexa problem. Med det sagt, människan har fortfarande en väldigt viktig roll att spela vad gäller att forma design-riktningen. Det kommer alltid finnas ett behov av ett mänskligt både öga och hjärta som nödvändiga delar av designprocessen, säger John Suh. 

 
Elevate är i dagsläget en prototyp (à 5:1) som visar på potentialen och vad som är möjligt med teknologi i framkant. 
Autodesk generativ design-teknologi har gjort Hyundais futuristiska gående fordon både starkare och lättare
 Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT