Foto: FKG

Dec 15, 2017

Betaltiderna tar form säger Sidahl, vd för FKG


13 av Sveriges största företag, en grupp där Volvo Car, Scania och Volvo AB finns med accepterar

Två saker i paketet…

 Vi har ju som du vet en överenskommelse att skriva en kod för BETALTIDER. Koden som skall vara frivillig att ansluta sig och det är i dag accepterat av 13 av Sveriges största företag, en grupp där Volvo Car, Scania och Volvo AB finns med. Koden hanterar leverantörer upp till gränsen SME, men utgåvan som vi har nu är mera av en viljeförklaring snarare än en kod och leder till många frågor. 

 Vid sidan om med kodskrivandet blev det klart i måndags med ett möte på Näringsdepartementet att lagstifta till en uppföljning av hur företag betalar sina leverantörer och där resultatet löpande skall göras transparent.

Kan vi backa tillbaks till ett affärsklimat som tidigare var typiskt för vårt land så är det en USP, inte bara för oss som redan verkar här, utan jag tror att det är gynnsamt för investeringsviljan för de som kommer utifrån. Paketets två saker kommer att bidra till ett bättre uppförande mellan leverantören och kunden men mycket arbete återstår, inte minst för alla oss som hamnar utanför gränsvärdena.

 Parallellt med ”paketet”

 FKG har tagit initiativet att skriva en kod, ett etiskt regelverk där vi kopplar ihop FNs UN Global Compact´s 10 principer och vedertagna internationella konventioner, samt Svensk lagstiftning och vedertagna regler inom näringen med Svensk lagstiftning som berör osunt utnyttja dominerande ställning. Jag bifogar vår DRAFT - ARBETSUTGÅVA för din info men också tar gärna in dina synpunkter. Att vi själva skapar en kod och inte väntar på att de 13 största företagen är självklart, så självklart att även SINF och FÖRETAGARNA ställer sig positiva till idén och jag hoppas att vi tillsammans kan arbeta med att finslipa orden och lansera det brett i näringslivet.

 

Ny medlem

 FKG vill vi hälsa CTEC välkomna till FKG - ett bolag som arbetar med batteriladdning från den lilla laddaren till systemapplikationer i fordon.  http://www.fkg.se/bransch/foretag/ctek-sweden-ab/

 

Till sist

Digitalisering eller Industri 4.0 har väl inte undgått någon. Nu börjar det snart bli skarpt läge och vi inom FKG vill gärna hjälpa er med att komma igång.

Den 11 januari 2018 så har vi bjudit in Casper Wickman från Volvo Cars till ett frukostmöte. Han kommer att berätta om hur Volvo ser på leverantörernas roll i deras digitaliseringsarbete.

Detta handlar om digitalisering inom produktion och hur kraven mellan kund och leverantör ska se ut i framtiden.

Ni kommer inte bara att leverera artiklar utan även digitala data.

 

Vi träffas den 11 januari kl. 08:30 på FKG:s kontor (Lindholmspiren 3 i Göteborg) och håller på till 10:00. Välkomna och anmälan sker till info@fkg.se.

 

FKGLoading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT