Sep 15, 2016

Beskedet till Scanias anställda


Igår stoppades produktionen vid Scania Södertälje. Uppemot 10 000 anställda var kallade till fackligt informationsmöte på huvudkontoret.

Första gången produktionen vid Scania stod helt still var för drygt två år sedan, efter att affären med Volkswagen blev klar.

Nu var det alltså andra gången och trots att IF Metalls Johan Järvklo, ordförande i Scanias verkstadsklubb, i förra veckan ville tona ned betydelsen av mötet, har det funnits oro bland personalen. Han hänvisade till att på Volkswagens tyska fabriker är den här typen av möten vanliga.

Men IF Metalls Johan Järvklo kom med lugnande besked under onsdagens möte, skriver Länstidningen Södertälje.

Han meddelade att facket har tecknat ett nytt avtal med företaget som innebär att ingen ska förlora jobbet på grund av synergieffekter med Volkswagen och MAN.

Han pratade också om krav på arbetsgivaren för att få ner övertiden, det nya bonussystemet och fackets arbete med att överföra konsulter till fasta anställningar.

– Ni ska veta att vi har ett veto, insyn och inflytande och kommer aldrig att godkänna någon synergieffekt som har negativ påverkan på fabriken, sa Johan Järvklo och möttes av applåder.

Därefter tog Scanias vd Henrik Henriksson över. Han pratade om marknadsläget, där Scania bland annat har en stark marknad i Europa. Han pratade om nya utmaningar som industrins digitalisering och en hållbar miljö. Mötet avslutades med en frågestund.

Nästa vecka startar tillverkningen av Scanias nya lastbil i Södertälje.

Foto: Scania/Carl-Erik Andersson.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT