Foto: Arbesko.

Apr 6, 2017

Bergman & Beving förvärvar anrikt svenskt företag


Efter 180 år i samma familj är det dags för Örebroföretaget att ta nya steg.


Bergman & Beving har, den 3 april, förvärvat samtliga aktier i Arbesko-koncernen, Arbesko Gruppen.

– Det här känns mycket positivt för både oss och våra kunder. Vi fortsätter att utveckla skydds- och yrkesskor på vårt unika sätt, precis som vanligt. Skillnaden är att vi har en ny, stark ägare bakom oss, säger Peter Svensson, tillträdande VD på Arbesko.

Arbesko är ett framgångsrikt familjeföretag med huvudkontor i Örebro och egen forskning och utveckling samt tillverkning i bland annat Age Skofabrik i Kumla - en av Europas modernaste. Det som startade med en av landets första partiskohandlare för fem generationer sedan, är idag ett marknadsledande företag inom skydds- och yrkesskor för professionella användare som omsätter 200 miljoner SEK per år och har cirka 120 anställda.

2014 nyinvigdes skofabriken i Kumla. Foto: Arbesko.

Bergman & Beving utvecklar konkurrenskraftiga lösningar med produkter och tjänster – premiumvarumärken - som står för innovation och kvalitet till professionella användare inom bygg och industri. Företaget marknadsför sitt utbud via återförsäljare i ett flertal länder. Försäljningen drivs av varje enskild enhet, och försäljningskanaler finslipas utifrån varje bolags unika förutsättningar.

– Med sitt tydliga fokus på premiumvarumärken var Bergman & Beving ett naturligt val som ny ägare för att utveckla Arbesko i framtiden, säger Peter Geisler, som efter 34 år som ägare och VD för Arbesko kände att försäljning var ett naturligt steg att ta. Morgondagens marknad kräver en förmåga och resurser för kontinuerlig utveckling, vilket Bergman & Beving erbjuder. Vi på Arbesko ser fram emot att fortsätta vår positiva, långsiktiga utveckling tillsammans med våra kunder och återförsäljare – och med en ny stark ägare som delar både våra värderingar och våra mål.

– Arbesko är ett väletablerat företag med hög kompetens hos sina medarbetare, ett starkt varumärke, goda kundrelationer och en stark position på den nordiska marknaden, säger Pontus Boman, VD på Bergman & Beving. Förvärvet ligger helt i linje med strategin för oss på Bergman & Beving, där våra produktbolag utvecklar premiumvarumärken inom olika produkt- och tillämpningsområden för professionella användare inom bygg och industri. Vi ser mycket goda möjligheter till vidare utveckling och tillväxt för Arbesko som en del av Bergman & Beving.

Arbesko kommer att fortsätta drivas som ett självständigt produktbolag inom Bergman & Beving.

Från Arvid och Fritz - till B&B TOOLS - 100 år av ständig förändring
Handelsbolaget Bergman & Beving startades i Norrköping 1906 av ingenjörerna Arvid Bergman och Fritz Beving. De hade träffats då de studerade vid Tekniska Högskolan i Karlsruhe i Tyskland, en dåtida ledande utbildningsplats för elektroteknik i Europa. De beslutade sig för att satsa på den nya affärsidén: "agenturer och import av tekniskt avancerade industrikapitalvaror till svensk industri". Senare samma år flyttade verksamheten till Stockholm.

1977 noterades Bergman & Beving på Stockholmsbörsengenom en utförsäljning av 40 procent av aktiekapitalet till allmänheten. B&B TOOLS består idag av två rörelsesegment Bergman & Beving och Momentum Group. Rörelsesegment Bergman & Bevings fokus är utveckling av premiumvarumärken som står för innovation och kvalitet till professionella brukare inom bygg och industri. Rörelsesegment Momentum Group utgörs av ledande marknadskanaler för industriförnödenheter, industrikomponenter, tjänster och service till professionella slutanvändare.

Koncernen omsätter totalt cirka 8 miljarder kronor och har 2 700 anställda i 12 länder.

Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT