Med verktyg från Mapal kan de snäva form- och lägestoleranserna uppnås.

Jan 2, 2019

Elektriska motorer allt viktigare inom bilindustrin


Vid elmotortillverkning är precisionsbearbetning av stora diametern i statorhuset en riktig utmaning.

Antalet elektriska fordon som produceras ökar ständigt. MAPAL erbjuder redan ett brett utbud av innovativa bearbetningslösningar för tillverkning av enskilda detaljer och komponenter som bearbetas.

Hög precision för stora diametrar med ultralätta verktyg
Precisionsbearbetning av stora diametern i statorhuset är en utmaning för både verktyg och maskin. Alla andra steg i produktionen av statorhuset kan utföras i maskiner utrustade med HSK A63-spindel. För största diametern måste dock en maskin med HSK A100 spindel användas. Detta beror dels på dom höga skärkrafterna upp till 500 Nm och å andra sidan max tillåten verktygsvikt och tippmoment på spindeln. Kostnadseffektiv tillverkning med korta cykeltider kräver en lösning där den kompletta bearbetningen kan utföras i en maskin med mindre maskinkonor (HSK A-063), eftersom dessa maskiner kännetecknas av höga spindelhastigheter, lägre investerings- och driftskostnader och lägre energiförbrukning. För att möta dessa krav har MAPAL utvecklat ett finborrverktyg med ultralätt design. Den låga vikten på ca 10 kg ger möjlighet att använda maskiner med mindre maskinkonor. Utöver vikten har MAPAL också optimerat kylkanalerna, ett speciellt backspolningssystem säkerställer en mycket effektivare spånevakuering, vilket förhindrar att spånorna repar den bearbetade ytan.

Mapal har utvecklar ett finborrverktyg i ultralätt design för att bearbeta stora diametern i statorhuset.

Vibrationsfri bearbetning av mycket komplexa tunnväggiga batterihus
MAPAL tillverkar de nödvändiga verktygen för optimal bearbetning av olika varianter av batterihus. PKD som skärmaterial och MQL-tekniken används för maximal kostnadseffektivitet. Olika frästmetoder används för att minska skärkrafterna, beroende på hur mycket material som ska avverkas på dom olika komponenterna. För vissa detaljer kan t.ex. användningen av en högvolymsfräs vara ändamålsenlig. SPM-fräsen från MAPAL är idealisk för denna applikation. Tack vare sin positiva skärgeometri samt de optimerade spånkanalerna reduceras skärkraften med upp till 15% jämfört med konventionella fräsar. Om t.ex. djupa fickor ska bearbetas använder MAPAL speciella PKD-fräsar vars skäreggar är gjorda med både positiv och negativ axial-vinkel. I kombination med dynamisk fräsning hålls skärkraften mycket låg även i denna bearbetningsoperation - trots den stora mängden material som skall avverkas.

Vibrationsfri bearbetning av mycket komplexa tunnväggiga batterihus, Mapa erbjuder nödvändiga verktyg för optimala bearbetningslösningar.

Bearbetning av spiralformer med toleranser i μm-området

Inte bara driv- och energilagringssystemet påverkas av elektrifiering av bilar, utan också ett större antal andra enheter. Ett exempel på detta är den elektriska kylkompressorn. Hjärtat i en elektrisk kylkompressor är två inkapslade aluminiumspiraler – ”scroll”stator och ”scroll”rotor. Effektiviteten hos den elektriska kylkompressorn beror huvudsakligen på hur exakt dessa delar tillverkas. Kraven på form- och läges-toleranser ligger här inom några få µm. En speciell utmaning här är till exempel bearbetningen av "skruven". En definierad rektangularitet mindre än 0,04 mm och en ytjämnhet (Rz) i det ensiffriga μm-området måste säkerställas. Trots dessa krav måste de tunna väggarna och djupet på delarna bearbetas i en enda operation. MAPAL har utvecklat en SPM fräs med finbearbetnings-geometri och mycket positiv spånvinkel för denna applikation. Detta garanterar vibrationsfri bearbetning och har även en extra fas på diametern. Detta verktyg kan utföra bearbetning av botten, väggar och faser på framsidan i ett enda steg. Som ett resultat av detta kan de små toleranserna för rektanguläritet och ytfinhet uppnås på ett tillförlitligt sätt.

Verktyg för bearbetning av statorhus, batterihus och den elektriska kylkompressorn används framgångsrikt i produktion idag. De visar hur många processer och lösningar MAPAL erbjuder för bearbetning av delar i eldrivna fordon.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT