Peter Carlsson. Foto: Northvolt.

Jan 29, 2021

Batterifabriksgrundaren blir årets ekonomisvensk


"Största svenska innovationsföretaget efter IKEA och TetraPak."

För femtonde året i rad har nyhetsmagasinet Fokus utsett Årets svensk. Utmärkelsen går till en person som har ”visat prov på självständighet och originalitet i ett land som på gott och ont gillar det samstämmiga och välanpassade”. Vid årets digitala gala delades totalt nio prestigefyllda priser ut, och i kategorin ekonomi segrade Peter Carlsson, vd på Northvolt.

-Det brukade heta att de enda större svenska innovationsföretag om kommit till sedan andra världskriget är Ikea och TetraPak. Årets ekonomisvensk har visat att det inte längre är sant. Med erfarenhet från världsledare i branschen återvände han hem och lyckades finansiera och bygga en av de största industrisatsningarna i Sverige någonsin. Efter investeringar på runt 60 miljarder kronor kommer Northvolt att kunna leverera batterier till närmare en miljon elbilar. Årets ekonomisvensk är Northvolts vd Peter Carlsson, säger juryn i sin motivering. 

Under årets gala hyllades även vinnare i huvudkategorin Årets svensk samt underkategorierna kultur, teknik/innovation, medicin, samhällsbyggnad och miljö. Dessutom prisades Årets parlamentariker och Årets Oxenstierna. 

–Syftet är att hitta personer som under året gjort något intressant, visat mod och som på något sätt vågat avvika från det konforma, säger Jon Åsberg, chefredaktör på Fokus. 

Årets svensk – Karin Hildebrand, IVA-läkare, Södersjukhuset i Stockholm. Juryns motivering lyder: ”Under ett år då litet annat än covidpandemin fått plats i offentligheten stod hundratals undersköterskor, sjuksköterskor och läkare inom intensivvården i det främsta ledet i kampen mot viruset. Pressade av skoningslösa arbetstider, utrustningsbrist och ofullständig information tog de egna initiativ, använde sitt professionella och medmänskliga omdöme och uppvisade en övermänsklig uthållighet. En av dessa tog sig också tid att berätta offentligt om arbetet och om de brister som gjorde uppgiften än svårare. Årets svensk är IVA-läkaren Karin Hildebrand.” 

Kultur – David Thurfjell, professor i religionsvetenskap, Södertörns högskola. Juryns motivering lyder: ”I en tid då alla söker sin identitet är det lätt att inte se skogen för alla träd. Årets kultursvensk har i bokform hjälpt svenskarna att bättre förstå sig själva. I ett av världens mest sekulariserade länder lever trots allt andligheten, men den får sitt utlopp i naturen, snarare än i kyrkan. Svenskarna finner samhörighet med och speglar sig i mossa, mull och barr. Boken ”Granskogsfolket” gav svenskarna tillbaka en självklar nationell kultur. Årets kultursvensk är professorn i religionsvetenskap David Thurfjell.” 

Samhällsbyggnad – Svante Axelsson, nationell samordnare, Fossilfritt Sverige. I sin motivering skriver juryn: ”Kan vi göra något åt klimatförändringarna? Årets samhällsbyggare svarar inte bara ett klart ”ja”, utan leder genom exemplets makt. På fyra år har 21 branschbundna färdplaner för fossilfri konkurrenskraft tagits fram under hans ledning. I år förlängdes hans uppdrag med fyra år till. Årets samhällsbyggare ser det som sin uppgift att vaccinera mot hopplösheten genom att faktiskt förändra samhället, inte bara tala om det. Årets samhällsbyggare är den nationella samordnaren för ett Fossilfritt Sverige Svante Axelsson.” 

Miljö – Elsa Bernadotte, operativ chef, Karma. Juryns motivering lyder: ”Varje svensk slänger 129 kilo mat om året. Årets miljösvensk såg problemet, men också möjligheten. Tillsammans med sina medgrundare uppfann hon en app som lät användarna köpa överbliven mat för halva priset. I år slog verksamheten nya rekord. Karma har i dag 1 400 000 användare, avtal med 9 200 säljare och finns representerade i 225 städer, däribland London och Paris. Mer än fyra miljoner måltider och 1 200 ton mat har räddats. Årets miljösvensk är Karmas operativa chef Elsa Bernadotte.” 

Medicin – Mikael Dolsten, chef för medicinsk forskning och utveckling, Pfizer. Juryn motiverar sitt val så här: ”När jakten på ett skydd mot covid-19 startade våren 2020 visste Årets medicinsvensk vad som stod på spel. Inget annat bolag hade lika lång erfarenhet av vaccin, men att nå resultat på bara några månader var en utmaning av nästan orimlig storlek. Snabba beslut, erfarenhet och en miljard dollar hade åtta månader senare lett till ett covid-vaccin som visade över 90 procents effekt. Årets medicinsvensk är Pfizers chef för medicinsk forskning och utveckling, Mikael Dolsten.” 

Innovation – Helena Samsioe, vd, Globhe. I sin motivering skriver juryn: ”När drönare kommer på tal är det ofta i militära sammanhang. Årets innovatör har kallats ”drönardrottningen” och har istället ställt drönarna i de utsattas tjänst. Med ett globalt nätverk på nästan 4 000 drönarpiloter och med hjälp av artificiell intelligens som analyserar bilddata i realtid, kan katastrofer förutses och upptäckas, även i fattiga och svårtillgängliga områden. Årets innovationssvensk är drönartjänsten Globhes grundare och vd Helena Samsioe.” 

Årets parlamentariker – Emil Källström, Centerpartiet. Juryns motivering lyder: ”Efter en regeringsbildning som gjorde vänner till fiender och tvärtom blev årets parlamentariker en förhandlande spjutspets in i regeringen. Han etablerade snabbt goda relationer med ministrar och statssekreterare. Med en fördragsamhet som är otypisk för tiden släppte han ändå inte sina goda relationer med gamla borgerliga kamrater. Bitterhet och brända broar ligger inte för honom. Årets parlamentariker är Centerpartiets ekonomisk-politiske talesman Emil Källström.” 

Årets Oxenstierna – Sofia Wallström, generaldirektör, IVO. I sin motivering skriver juryn: ”Det stod tidigt klart att något gått allvarligt fel i äldrevården. Medan gissningar och försök till undanflykter fyllde offentligheten lät årets Oxenstierna granska fakta i bästa ämbetsmannatradition och meddelade sedan sakligt slutsatserna, utan några förmildrande omskrivningar. Årets Oxenstierna är generaldirektören för Inspektionen för vård och omsorg, IVO, Sofia Wallström.” 

Årets jury bestod av Johan Hakelius, politisk chefredaktör Fokus (ordförande), Katarina Barrling, docent i statsvetenskap vid Uppsala universitet, David Eberhard, verksamhetschef på Maria beroendeklinik, PM Nilsson, politisk redaktör på Dagens Industri, Claes Pihl, vice president Research, Development & Innoavation på Husqvarna, Nina Solomin, skribent och författare samt Birgitta Stymne Göransson, styrelseledamot inriktad på life science, innovation och tech.   
 • May 18, 2021

  Autoliv bygger ny rattfabrik

  Nyheter Bilsäkerhetsföretaget tillverkar 20 miljoner rattar årligen och satsar på toppmoderna tillverkningsprocesser.
  409
 • May 18, 2021

  LKAB överklagar EU-beslut

  Nyheter EU-beslutet gynnar producenter med stora koldioxidutsläpp, menar gruvföretaget.
  86
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT