Basindustrins dag: ”Vi måste stärka yrkesprogrammens attraktivitet”
Utbildningsminister Anna Ekström uppmanade även till att sluta se utbildningssystemet som en fabrik av färdigutbildade. utan i stället se utbildning som en ständig utveckling.
– Om vi ska ha en bra kompetensförsörjning i industrin, så måste yrkesprogrammen bli mer attraktiva. Ungdomarna måste vilja gå på yrkesutbildningarna, sa utbildningsminister Anna Ekström när hon träffade industriföretagen på Basindustrins dag 2019 på Jernkontoret.
Den 10 oktober hölls Basindustrins dag – fokus kompetensförsörjning för sjunde gången och årets upplaga var den hittills mest välbesökta. Representanter från företagen i basindustrin, företrädare för myndigheter och utbildningsväsendet, samt basindustrins bransch- och arbetsgivarorganisationer samlades för att lyfta utmaningarna kring kompetensförsörjningen i industrin. På plats var utbildningsminister Anna Ekström, som både diskuterade och lyssnade till branschens behov av att anställa utbildade medarbetare till industriföretagen.
– Det var glädjande att se så engagerade personer. Jag har fått mycket bra tankar härifrån, exempelvis hur vissa utbildningar kan läggas upp och hur industrin kan vara med och hjälpa till så att ungdomar får bra praktik och bra utbildning, sa Anna Ekström.
Utbildningsministern pekade på utbildning och omställning som lösningen på kompetensbristen, med uppmaningen att sluta se utbildningssystemet som en fabrik av färdigutbildade. Det krävs en ständig utveckling, med smarta trappsteg så att personer kan vandra uppåt i kedjan, utvecklas och lämna plats för nya. På så vis blir undersköterskan sedan sjuksköterska, istället för att människor väntas byta inriktning helt och hållet.
– Vi behöver en mer arbetsmarknadsstyrd utbildning, för det är anställningsbarhet som även eleverna efterfrågar, konstaterade Anna Ekström i sitt öppningsanförande.
Vikten av anställningsbarhet, bekräftades av bland annat Magnus Lemoine som är verksamhetsutvecklare på högskolan i Gävle. Han leder en ny utbildningsform, Co-op eller Cooperative Education, där studenterna får möjlighet att varva studier med arbetsperioder.
– I Gävle har vi stora basindustrier runtomkring oss och därför är det angeläget med ett nära samarbete mellan högskolan och näringslivet. Det är tufft för företagen att hitta rätt kompetens och det underlättades inte av att praktikdelen i ingenjörsprogrammen i Sverige togs bort i början av 2000-talet, sa Magnus Lemoine.
Därför satsar högskolan i Gävle på Co-op – ett upplägg där ingenjörsstudenterna under sina fyra studieår får 40 veckors relevant arbetslivserfarenhet i form av praktik i näringslivet. Inspirationen har man hämtat bland annat från Kanada där en Co-op-samverkan mellan högskolan och det lokala näringslivet är betydligt vanligare än i Sverige.
– Det här är ett ypperligt sätt för företagen och studenterna att lära känna varandra och att prova på ett yrke. De flesta av studenterna får sedan jobb på de Co-op-företag de jobbade på under studierna, sa Magnus Lemoine.
På industriföretaget Sandvik Material Technology (SMT), i Sandviken utanför Gävle, finns ett skriande behov av bland annat underhållsingenjörer och SMT är ett av de företag i området som har ett nära samarbete med högskolan.
– Vi behöver anställa underhållsingenjörer, maskiningenjörer och automationsingenjörer och många unga vet inte ens om att de här yrkena finns. Genom Co-op-samarbetet har vi nu tillsvidareanställt fyra av studenterna under deras fjärde år på högskolan, berättade Jenny Rosendahl, Maintenance Manager på Sandvik Materials Technology.
Basindustrins dag är en årlig sammankomst och arrangeras i Jernkontorets hus av Industriarbetsgivarna, Svemin och Jernkontoret.
-
Apr 23, 2021
Svenska Bumax har levererat 80.000 skruvar till tyska Ringfeder
Nyheter "Extremt hållfasta fästanordningar med den korrosionsbeständighet vi krävde"
-
Apr 23, 2021
Bioservo får beställning på 100 Ironhand system
Affärer Kistaföretaget är världsledande inom bärbara, muskelförstärkande "skelett" för människor som behöver extra styrka och uthållighet.
-
Annons
-
OnTop – webbaserade produktionssystem för hela värdekedjan
Bättre översikt över produktionsflöden och resurser ökar produktiviteten och kortar ledtiderna - dessutom enkel och snabb driftsättning till lägsta kostnad.
-
Apr 23, 2021
Fortsatt god tillväxt för Saab
Nyheter Stark orderutveckling i Sverige.
-
Apr 22, 2021
LKAB dubblar resultatet
Nyheter Historiska nivåer för gruvföretaget. -
Apr 22, 2021
Kraftig resultathöjning för Haldex
Nyheter Sparpaket ger resultat.
-
Apr 22, 2021
Stabilt kvartal för SKF
Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin. -
Apr 22, 2021
Nya rekordnivåer från Gränges
Nyheter Nytt rekord för försäljningsvolym och resultat under första kvartalet.
-
Det här är det mest påtagliga med utvecklingen inom skärande bearbetning
Emma Johannesen, produktionstekniker på Stenbergs i Jönköping utvecklar.
-
Hannovermässan lyfter viktiga ämnen när industrin ställer om
Coronaanpassad Hannovermässa sparkar igång denna vecka med högaktuella ämnen på programmet.
-
PLAY: På Oslo flygplats storsatsas på självkörande snöröjning
Effektivisering och automatisering står högt på agendan hos flygplatsoperatörer världen över. Se filmklippet från Yeti Move.
-
Nya blåspistoler från Unoflow
Blåspistoler för industri med robust stålrör och en ventil som är lätt att jobba och "smyga" med.
-
Iscar Threading Handbook
Ny användarhandbok för såväl gängsvarvning som gängfräsning.
-
Enkelt att bearbeta detaljer i aluminium, mässing och olika plaster
DATRON MLCube är särskilt utvecklad för att bearbeta stora plattmaterial.
-
Temaveckorna: Iscar Neologiq
Nya produkter som möter utmaningarna i dagens trender.
-
Temaveckorna: QH System webbshop lanserad
Rengöring har aldrig varit lättare!