Connected Safety. Foto: Volvo Trucks.

May 23, 2018

Banbrytande samarbete mellan Volvo Trucks och Volvo Cars


Volvo Trucks molntjänst Connected Safety gör att Volvolastbilar och Volvobilar kan varna varandra vid farliga trafiksituationer. Så här fungerar det.

För första gången tillåter två oberoende fordonstillverkare att deras bilar och lastbilar delar trafikinformation i realtid för att undvika faror.

Volvo Cars lanserade Connected Safety för personbilar under 2016 och när Volvo Trucks nu introducerar sin variant kommer lastbilar och personbilar att kunna varna varandra vid potentiella risker. Det är möjligt tack vare att det två företagen delar säkerhetsdata mellan sina respektive molntjänster.

- Ett utökat samarbete mellan olika aktörer är en av de viktigaste faktorerna för ökad trafiksäkerhet. Om fler fordon kan dela trafikinformation i realtid minskar risken för olyckor. Med tjänsten Connected Safety öppnar vi en dörr till framtiden och vi hoppas att fler fordonstillverkare snart följer efter, säger Carl Johan Almqvist, trafik och produktsäkerhetschef på Volvo Trucks.

Connected Safety är utformat för att skicka varningsmeddelanden till fordon i närheten när en förare aktiverar bilens varningsblinkers.

-Ett fordon som står stilla vid sidan av vägen i dålig sikt riskerar att bli påkört bakifrån, vilket kan få allvarliga följder. När en varning skickas ut i god tid får andra förare i närheten möjlighet att dämpa farten, anpassa körningen efter trafiksituation och undvika en kollision, förklarar Carl Johan Almqvist.

På lång sikt kan den molnbaserade tjänsten utökas med ytterligare säkerhetsfunktioner.

- I takt med att tekniken finslipas och fler bilar ansluts till systemet blir information i realtid ett bra komplement till de intelligenta säkerhets- och körstödssystem som redan finns i våra lastbilar idag. Med Connected Safety går vi in i en ny fas av vårt pågående arbete för att främja säker körning och förebygga olyckor, säger Emanuele Piga, chef för kundlösningar och tjänsteutveckling på Volvo Trucks.

Volvo Trucks kommer att introducera Connected Safety för nya lastbilar i Sverige och Norge, där både Volvo Trucks och Volvo Cars står för en stor andel av nybilsregistreringarna varje år.

Fakta om Volvo Trucks Connected Safety
Så här fungerar Connected Safety: När varningsblinkersen aktiveras skickar lastbilen en signal via förarens internetanslutna mobiltelefon till Volvo Trucks molntjänst. Därifrån överförs informationen till motsvarande tjänst hos Volvo Cars. En varning skickas ut till alla uppkopplade personbilar och lastbilar som närmar sig fordonet med den påslagna varningsblinkersen.

Systemet kommer att erbjudas i Sverige och Norge med början 2018. De lastbilar som kan utrustas med Connected Safety är Volvo FH16, Volvo FH, Volvo FM och Volvo FMX med integrerade system för service och infotainment, beroende på specifikation och valda tjänster.

Volvo Cars erbjuder Connected Safety för alla nya Volvo XC60, Volvo XC90, Volvo XC40, Volvo S90 och Volvo V90.

Andra olycksförebyggande säkerhetssystem för Volvolastbilar: Aktiv farthållare hjälper föraren att hålla ett förinställt avstånd till framförvarande fordon. Kollisionsvarning med nödbroms varnar föraren om det finns risk för en kollision med framförvarande fordon och aktiverar bromsarna vid behov. Uppmärksamhetsassistans uppmanar föraren att stanna för en paus om systemet känner av tecken på ouppmärksamhet.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT