Mia Brunell Livfors, vd för Axel Johnson AB. Foto: Axel Johnson.

Nov 28, 2016

Axel Johnson säljer Mekonomen


Axel Johnson säljer sina aktier i Mekonomen Group till en av världens främsta distributörer av fordonsprodukter, som nu blir ny huvudägare i bildelsföretaget.

Axel Johnson AB och LKQ Corporation har träffat avtal om att LKQ Corporation förvärvar 26,5 procent av aktierna i Mekonomen Group från Axel Johnson AB.

Sedan Axel Johnson AB inträde som huvudägare i Mekonomen Group år 2006 har företaget utvecklats från en stark svensk aktör till att bli Skandinaviens ledande oberoende bildelskedja. Omsättningen har, med god och stabil lönsamhet, ökat från cirka 2,5 miljarder kronor år 2006 till närmare 6 miljarder kronor år 2015. Under åren har Axel Johnson stöttat Mekonomen i ett antal kritiska förvärv på den nordiska marknaden, i att göra Mekonomen till ett välkänt varumärke på den svenska marknaden, i utvecklingen av det egna produktvarumärket ProMeister, samt i utvecklingen av konsumentverksamheten.

LKQ Corporation är en av världens främsta distributörer av fordonsprodukter – inklusive reservdelar, komponenter och system som används för reparation och underhåll av fordon – samt specialfordonsprodukter och tillbehör.

– Vi är glada att LKQ blir största ägare i Mekonomen Group. Vi är övertygade om att Mekonomen Group kommer att gynnas av att ha en strategisk huvudägare med industriell erfarenhet och ett globalt perspektiv, säger Mia Brunell Livfors, VD, Axel Johnson AB.

– Mekonomen Group är välkända för sin kundservice och innovation, och vi har stor respekt för såväl kvaliteten på verksamhet som ledningen. Mekonomen Group kommer att drivas separat från LKQ:s övriga europeiska verksamhet, men vi ser fram emot att tillsammans med Mekonomen Groups ledning utvärdera områden där företagen tillsammans kan arbeta på ett ömsesidigt fördelaktigt sätt, säger John S. Quinn, koncernchef och VD för LKQ Europa.

Toppbild: Mia Brunell Livfors, vd Axel Johnson AB. Foto: Axel Johnson.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT