Jun 21, 2016

Avhandling ger bättre förståelse för elektrisk bågsvetsning


Det är ett steg framåt för att med simulering kunna förutsäga produktionsresultat och därigenom kunna minska materialsvinn och risken för fel, något som är nödvändigt för att kunna utveckla en hållbar produktion, säger Alireza Javidi-Shirvan.

Alireza Javidi-Shirvan är doktorand i svetsning vid Högskolan Väst och Chalmers. Nu presenterar han sin avhandling som ger en bättre förståelse för den bakomliggande fysiken vid bågsvetsning.

Alireza Javidi-Shirvan hade inte någon erfarenhet av svetsteknik innan han fick han chansen att göra sin "master thesis" i ett forskningsprojekt inom simulering i svetsgruppen vid Högskolan Väst.

– Det var början på min resa i svetssimulering och modellering som sedan banade väg för min doktorandutbildning, säger Alireza.

Nu presentar han sin avhandling som har titeln ”Modelling of cathode-plasma interaction in short high-intensity electric arc - Application to Gas Tungsten Arc Welding”.

Utvecklat en modell

Alireza har fokuserat sin forskning på den fysikaliska kopplingen mellan ljusbågen och katoden. Tillsammans med sina handledare Isabelle Choquet (Högskolan Väst) och Håkan Nilsson (Chalmers) har han utvecklat en modell som kopplar samman randvillkoren mellan den högintensiva ljusbågens egenskaper och katodens till en komplett modell.

– Denna studie bidrar till bättre förståelse för den ljusbågsurladdning som utnyttjas vid materialbearbetning, speciellt vid bågsvetsning. Det är ett steg framåt för att med simulering kunna förutsäga produktionsresultat och därigenom kunna minska materialsvinn och risken för fel, något som är nödvändigt för att kunna utveckla en hållbar produktion, säger Alireza Javidi-Shirvan. 

Foto: Johan Ardefors/ESAB AB.
  • Apr 22, 2021

    Stabilt kvartal för SKF

    Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
    16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT