Sep 27, 2016

Automatica tog täten


Automationsmässan i München har slagit alla rekord. 2016 växte den med 30 procent. Samverkan människa – maskin var ett uttalat tema på årets mässa.

– AUTOMATICA 2016 har slagit alla rekord. Framför allt har antalet internationella besökare ökat enormt. Där var ökningen betydligt över 50 procent.
Det sa en väldigt nöjd Patrick Schwarzkopf, vd för VDMA Robotik + Automation efter mässan i slutet av juni.

Mässan ökade på alla fronter i år. 45 000 besökare betyder 30 procent fler än föregående mässa. Dessutom ökade antalet utställare med 16 procent till 839, från 47 länder. Ett netto som får mässfolket i München att klassa årets Automatica som en rekordmässa.

Inte helt oväntat genomsyrades mässan av Industri 4.0. Det är inte minst automation och robotik som gör den möjlig, även om den har betydligt fler ingredienser för att bli den vision många har idag.

Samverkan människa – maskin var ett uttalat tema på årets mässa och ABB lämnade München med ett prestigefyllt pris...

Mässan, som i år hade temat Collaboration an Digitalization – Samverkan och Digitalisering – levde verkligen upp till temat och digitaliseringen, som ibland kallas den fjärde industrirevolutionen eller Industri 4.0. Här presenterades en mångfald industrilösningar för framtiden.

Servicerobotar
Och inte bara för industrin. Många robottillverkare ägnar stor energi på att utveckla servicerobotar och utvecklingen där är minst lika kraftfull och dessutom i mpnga stycken fantasifullare än robotar för indsutrisegmentet.

Servicerobotarna tar en allt större plats på automationsmässor i allmänhet, och kanske på Automatica i synnerhet. Här fick besäkarna en fascinerande inblick i morgondagens vardagsliv; vårdrdroboten – The Care Car – på ett sjukhus eller lagerroboten för varuhus, servicerobotar som förarlösa transportsystem eller assistenter för människor.

Andra Keay, vd på Silicon Valley Robotics, är imponerad:
– Automatica erbjuder en underbar samling av yrkesverksamma från området robotik. Jag blev mycket förvånad av de stora ansträngningar man gör när det gäller servicerobotik i nystartade företag.

Och apropå nystartade företag tycks Automatica vara en alldeles utmärkt plattform för nystartade företag, som förekom i stora antal. Messe Münchens vd Falk Senger:
– Utbytet mellan nystartade företag och etablerade företag är en trendsättande utveckling Messe München stöder och främjar denna värdefulla kommunikationsplattform.

Han får dessutom medhåll av Peter Guse, vd på Robert Bosch Startup GmbH:
– Blandningen mellan stora robotföretag, småföretag och nystartade företag gör mässan så spännande. Jag anser helt klart Automatica att vara den ledande mässan för automation i Europa.

Människa – maskin
Påtagligt var också samverkan människa – maskin.

Människa och maskin kommer att arbeta tillsammans i laget i framtiden. Människor är i fokus med sin emotionella intelligens, och robotarna är där för att hjälpa dem.

I det fallet satte inte minst ABB sin prägel på begreppet med sin YuMi, den kollaborativa robot vi under senare tid lärt känna så väl. ABB lämnade mässan med ännu en fjäder i hatten, sedan företaget tilldelats det prestigefyllda priset Invention and Entrepreneurship in Robotics Award (IERA) vid the International Symposium of Robotics, ett gemensamt forum organiserat av IEEE Robotics och the International Federation of Robotics. Allt tack vare YuMi, som enligt ABB är "världens första i sann mening kollaborativa robot". 

Dr. Norbert Stein, ordförande för VDMA Robotics + Automation och Managing Partner för VITRONIC GmbH, får sammanfatta mässan:
– Kvalitén på besökarna har återigen ökat och de hade möjligheten att träffa toppteknisk expertis i montrarna. Den höga nivån på båda sidor är unik.


Foto: Automatica.

Läs mer i Svensk Verkstad nummer 4.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT