Autoliv knoppar av
Affärsområde Electronics, som består av fordonselektronik för automatiserade bilar, kommer att kräva snabbfotad innovation och tidiga investeringar för att växa, menar bolaget.
Bilsäkerhetsföretaget Autoliv knoppar av affärsområde Electronics, som bildar ett nytt, självständigt bolag att noteras under tredje kvartalet 2018.
Nyheten om att Autoliv planerade en uppdelning av bolaget kom redan i september. Nu har styrelsen avslutat den strategiska översynen och kommit fram till att en uppdelning av bolaget är rätt och kommer att skapa mervärde för aktieägare och övriga intressenter då möjligheten att adressera två differentierade, växande marknader med ledande produkter ökar.
-När den strategiska översynen nu avslutats fortsätter vi processen med fullt fokus på en framgångsrik introduktion av våra två affärssegment som fristående bolag under 2018. Vi ser med tillförsikt på de strategiska möjligheter våra båda affärsområden har som fristående bolag, säger Jan Carlson, styrelseordförande, vd och koncernchef i Autoliv.
Efter avknoppningen kommer Autolivs nuvarande affärsområde Passive Safety fortsätta under namnet Autoliv med fortsatt listning på New York Stock Exchange och Nasdaq Stockholm. Electronics-verksamheten kommer att få ett nytt företagsnamn som meddelas vid senare tidpunkt och förväntas noteras i USA och Sverige. Båda bolagen kommer ha huvudkontor i Stockholm, Sverige.
Avknoppningen kommer att genomföras som en utdelning av aktierna i det nya Electronics-bolaget på pro rata-basis till innehavarna av stamaktier (inklusive genom svenska depåbevis) i Autoliv på en ännu inte fastslagen avstämningsdag. Avknoppningen beräknas slutföras under tredje kvartalet 2018 och är föremål för marknads- och regulatoriska villkor samt vissa övriga villkor, inkluderande ett godkännande av Autolivs styrelse.
Electronics består av aktiva säkerhetssystem (radar till fordonsindustrin, kameror med förarassistanssystem, kameror med mörkerseende samt positioneringssystem), styrenheter och sensorer samt bromssystem. Marknaden (i synnerhet inom aktiva säkerhetssystem med inriktning mot självkörande bilar) karaktäriseras av hög förändringstakt och tillväxt, vilket kräver en snabbfotad innovations- och partnerskapsmodell samt betydande, tidiga investeringar för att kunna tillvarata framtida tillväxt.
Electronics är idag en av ledarna inom aktiv säkerhet med en av de mest omfattande och avancerade produktportföljerna inom industrin. Under de senaste två åren har Electronics flyttat fram positionerna ytterligare och utgör idag en betydande aktör inom fordonselektronik vilket bl.a. inkluderar en konkurrenskraftig produktportfölj, att Electronics blivit en kvalificerad leverantör av aktiva säkerhetsprodukter till ett stort antal biltillverkare, samt ingått betydelsefulla partnerskap med företag som Volvo Cars (Zenuity), NVIDIA och LiDAR-experterna Velodyne för kommande generation bilar med hög automatiseringsgrad.
Passive Safety består av system för krockkuddar, rattar och säkerhetsbälten. Marknaden kännetecknas av stabil tillväxt och stegvis, kontinuerlig innovation, vilket ställer mycket höga krav på kvalitet och effektiv tillverkning. Den totala, tillgängliga marknaden för Passive Safety beräknas växa från omkring 20 miljarder USD under 2017 till omkring 25 miljarder USD under 2025. Passive Safety är världsledande med en marknadsandel på 39% under 2016.
-
Jan 20, 2021
Protolabs gör miljardförvärv
Nyheter Skapar världens bredaste erbjudande för digital produktion av specialdelar.
-
Jan 20, 2021
Rekordnotering för Sveriges Ingenjörer
Arbetsliv Största medlemsökningen på över ett decennium.
-
Annons
-
Fallstudie: Effektivt underhåll på ett säkert sätt
Tillverkare fick hjälp att implementera Lockout/Tagout, en säkerhetsrutin för processbrytning och låsning vid underhåll.
-
Jan 19, 2021
Internationellt projekt ska få robotar att samarbeta med människor
Nyheter En stor utmaning är att minimera olyckor. Nu satsas 70 miljoner för att undersöka hur robotar kan jobba jämsides med människor.
-
Jan 19, 2021
En av Sveriges största företagsrekonstruktioner avslutas
Nyheter Efter ny dramatik de senaste veckorna har oljebolaget Nynas nu kommit ut på andra sidan. -
Jan 19, 2021
Ny linje med självkörande bussar i Göteborg
Nyheter Bussarna är avgiftsfria att åka med och resorna går att söka i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg.
-
Jan 19, 2021
Northvolt får nytt miljötillstånd för utökad produktion
Nyheter Kan tillverka dubbelt så stor mängd litiumjonbatterier än med tidigare tillstånd. -
Jan 19, 2021
ABB investerar i en Hurco
Branschnytt Lorentzen & Wettre/ABB i Kista expanderar och utökar maskinparken.
-
Att tänka på i samband med uppsägningar
Som arbetsgivare bör man ha arbetsrätten i bakhuvudet. Ofta är det i slutet av en anställning som fel begås.
-
Världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhåll
ABB och Epiroc är med på Railcares hållbarhetståg.
-
PLAY: Hur stort är koldioxidavtrycket för en elbil?
Elbilstillverkaren Polestar manar till ökad transparens, se filmklippet.
-
Volvo Penta lanserar ny automatiseringsteknik för att lägga till med båt
Att lägga till kan vara en av de mest stressande och utmanande aspekterna av båtlivet – även för en erfaren kapten. Nu lanseras Assisted Docking System.
-
Ställverk med lägre miljöpåverkan
En nyhet i ABB:s portfölj av hållbara ställverk är ett RMU-ställverk med banbrytande lastfrånskiljare.
-
Toyotas självkörande e-Palette kan fylla många funktioner
e-Palette är batteridriven och anpassad för det som kallas Autono-MaaS.
-
XMReality lanserar flera nya produktfunktioner
Läs mer om de olika funktionerna.
-
Atlas Copco introducerar G 2-7 ideala för mindre verkstäder och tillverkande företag
Kompressorerna i serien G 2-7 har en rad fördelar.