Sep 6, 2016

Autoliv och Volvo Cars skapar joint venture för självkörande bilar


Autoliv, Inc., världens ledande bilsäkerhetsföretag, och biltillverkaren Volvo Cars har undertecknat en avsiktsförklaring om att etablera ett nytt gemensamt företag som utvecklar nästa generation mjukvara till självkörande bilar.Det tilltänkta nya företaget får huvudkontor i Göteborg och initialt 200 anställda som kommer från de båda företagen. På medellång sikt väntas företaget få drygt 600 anställda. Företaget planerar att starta sin verksamhet i början av 2017.

Joint venture-företaget blir en ny aktör på den växande globala marknaden för mjukvarusystem för självkörande bilar. Det är första gången en ledande tillverkare av premiumbilar går samman med en huvudleverantör för att utveckla nya avancerade förarassistanssystem (ADAS) och teknologier för själv­styrande bilar (AD).

Det nya företaget, som ännu saknar namn, ska utveckla ADAS) och AD till Volvos bilar samt för exklusiv försäljning från Autolivs sida till alla biltillverkare globalt, där intäkterna delas mellan de båda företagen.

Joint venture-företaget för samman två globala ledare inom fordonssäkerhet, vilket betonar hur ADAS och AD väntas leda till ökad säkerhet på vägarna samtidigt som utvecklings- och lanseringstakten ökar av helt självkörande bilar.

Autoliv är världens ledande leverantör av säkerhetssystem till biltillverkare globalt och företaget har i över 60 år visat vägen i utvecklingen och introduktionen av aktiva och passiva säkerhetsteknologier till världens biltillverkare.

Volvo Cars har ett väletablerat rykte som tillverkare av några av världens mest säkra bilar. De uppfann trepunktsbältet och har kontinuerligt utvecklat och introducerat världsledande system för aktiv och passiv säkerhet. Företagets medellånga vision är att inte någon ska dö eller skadas allvarligt i en ny Volvo år 2020.

Jan Carlson, styrelseordförande, VD och koncernchef för Autoliv säger: “Det finns inga andra företag som kan hävda att de gjort mer för fordonssäkerheten globalt än Autoliv och Volvo. Detta nya företag är dessutom ett erkännande av att självkörande bilar är nästa steg som väntas förändra trafiksäkerheten i grunden.”

Håkan Samuelsson, VD och koncernchef för Volvo Cars Group säger: “Genom att vi kombinerar våra kunskaper och resurser skapar vi en världsledare inom utveckling av AD-mjukvara. Det innebär att vi kan lansera denna spännande teknologi snabbare till våra kunder.”

Både Autoliv och Volvo Cars kommer att bidra med immateriella rättigheter för sina ADAS-system till det gemensamma joint venture-företaget. Utifrån detta kommer företaget utveckla ny ADAS-teknologi och nya AD-system. De första ADAS-produkterna väntas bli tillgängliga på marknaden under 2019, och den första AD-teknologin 2021.

Autoliv blir exklusiv leverantör och distributionskanal för det nya företagets samtliga produkter gentemot tredje part, förutom till Volvo Cars som företaget levererar direkt till. Företagets ledning kommer utgöras av representanter från både Autoliv och Volvo Cars. Dennis Nobelius, VD för Volvo i Schweiz och f.d. VP för fordonsserie 90 på Volvo blir det nya joint venture-företagets nya VD.

Denna icke-bindande avsiktsförklaring är föremål för ytterligare förhandlingar och förutsätter att parterna når en definitiv överenskommelse. Att en definitiv överenskommelse kommer att nås eller att samriskbolaget verkligen kommer att realiseras i enlighet med avsiktsförklaringen går det inte att göra någon försäkran om.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    78
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT