Bevelskärning i aluminium. Foto: Waterjet Sweden.

Feb 22, 2018

Att skära stål med vatten


Att skära metall med vatten är en förhållandevis ny teknik som under de senaste decennierna vunnit mark.

Metoden är idag en etablerad metod för att skära i princip alla material som tål vatten.

– I början skar man i första hand i laminerat trä och andra mjuka material, säger Klas Wallström på Waterjet Sweden. Idag skär vi till 80 procent i metall.

Det var under 70-talet som tekniken utvecklades, när man kunde tillverka högtryckspumpar med kapacitet att trycka upp vattentill flera tusen bar.

– I Sverige var det Best Matic som byggde den första maskinen till Kärnan för tillverkning av träpussel.

Det satte Ronneby på kartan och orten har sedan dess fått benämningen Waterjet Valley, där flera företag växte upp runt tekniken. Det är ju också i Ronneby vi hittar Waterjet Sweden, som bekant.

– Under 90-talet blev tekniken mer etablerad och det var då bolagen bildades i Sverige. Som mest har det varit mer än tio bolag i Ronnebyområdet som jobbat med vattenskärning på olika sätt varav fyra tillverkat maskiner. Även FOU verksamheten Swedish Waterjet Lab ligger i Ronneby, berättar Wallström.

Idag finns två företag i branschen, vid sidan om Waterjet Sweden. Det är Projet, som bland annat har högtryckspumpar på programmet, och Dynamic Robotic Solutions som jobbar med robotiserad vattenskärning i slutna boxar.

Waterjet Sweden bygger som bekant vattenskärmaskiner med bord, stora maskiner med metallindustrin som främsta målgrupp. Med kunder i över 40 länder är företaget en betydande spelare på världsmarknaden.

– En stor geografisk marknad, konstaterar Klas Wallström och nämner dotterbolag i Kina, partners i Ryssland, Ungern och Thailand, dotterbolag i Polen, Tyskland, England. Vi har kunder i Dubai, Australien, USA... Vi är nog en av de större tillverkarna i Europa idag.

Fördel vattenskärning
Det handlar kort sagt om en teknik som efterfrågas globalt. Vad är det då som gör vattenskärning attraktivt, dess fördelar i förhållande till andra metoder?

– Självklart det faktum att tekniken kan appliceras på så många och varierande material, även om huvuddelen av vattenmaskinerna används för metall. Och då pratar vi om abrasiv vattenskärning, det vill säga där man blandar sand i vattnet.

Vattenskärning klarar också mycket tjocka material. Där laser inte är effektivt över 20 mm, fortsätter vattenskärning vara effektivt upp till över 300 mm med sitt 4 000 bars tryck.

– För material som man inte vill ska påverkas av värme är vattenskärning en bra metod. Man får termisk påverkan på material och ingen härdzon.
– Vattenskärning är oftast långsammare än exempelvis laserskärning sett till den enskilda processen, men tittar man på hela produktionstiden med för- och efterarbete kan det löna sig.

Utveckling
– Förr köpte man en vattenskärningsmaskin, kort och gott. Idag har marknaden delats upp när det gäller utveckligen av maskiner. Å ena sidan blir det mer och mer avancerade maskiner där de blir en del i en produktionsprocess. En maskin till exempelvis Rolls Royce som gör flygplansmotorer, har en enorm spec, hur maskinen ska fungera, hur den ska få plats, hur arbetsflödena ska vara och så vidare. Å andra sidan växer det åt andra hållet, mot enklare maskiner, där man vill ta ut lite olika material. Ena gången är det plast, nästa gång aluminium eller härdat stål eller vad det kan vara, en maskin som klarar det mesta.

– Ett annat spår är produktionsoptimering. Det blir mer och mer att man räknar på exakt hur maskinerna ska bestyckas. Branschen är mer mogen och då tittar man på det ur ett produktionsperspektiv. Här kommer femaxliga maskiner in, där man jobbar i 2,5 eller 3D.

– Vattenskärning är inte längre en labbprodukt utan en etablerad industrimetod.
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT