Gripen E. Foto: Saab.

Nov 28, 2018

"Att flyga Gripen E är inte svårt"


Det säger Saabs testpilot Robin Nordlander som i veckan genomförde den första flygningen av Gripen E-flygplan nummer två.

Det andra Gripen E-flygplanet (med benämning 39-9) lyfte på sin första flygning klockan 09.50 den 26 november 2018. Flygningen genomfördes från Saabs flygfält i Linköping med testpilot Robin Nordlander vid spakarna.

– En del personer tycker att testpilot är det mest spännande yrket i världen, och jag håller med. Att flyga Gripen E är dock inte svårt, inte ens vid en första flygning som denna. Flygningen gick mycket smidigt och 39-9 är ett rent nöje att flyga. Jag ser fram mot att komma upp i luften igen och fortsätta utprovningen med det nya systemet, säger Robin Nordlander, testpilot vid Saab.

Under den 33 minuter långa flygningen utförde piloten en rad manövrer för att testa flygegenskaper och olika testkriterier, till exempel mjukvara, räddnings- och oxygensystem och kommunikationssystem.

– Det är mycket glädjande att se det andra Gripen E-flygplanet bli en del av flygutprovningsprogrammet helt enligt plan. Det här nya flygplanet ger oss möjlighet att utöka utprovningen allt eftersom vi testar fler funktioner för systemen ombord. Dessutom går den övergripande utprovningen snabbare med två flygplan i luften. Programmet fortsätter att leverera goda resultat och skapa intresse hos våra kunder och andra som är nyfikna på vilken förmåga Gripen E kan ge piloterna, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Nästa fas i provflygprogrammet för Gripen 39-9 är att testa taktiska system och sensorer.

Film premiärflygning 39-9
  • Apr 22, 2021

    Stabilt kvartal för SKF

    Nyheter Förväntar sig en försäljningsvolym i andra kvartalet i nivå med före pandemin.
    16
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT