atlas copco

Foto: Atlas Copco.

Sep 29, 2020

Atlas Copco installerar 5G-nätverk


En av de första implementeringarna av 5G-infrastruktur i industriell miljö.

Atlas Copco har i samarbete med Ericsson och Telenor installerat ett 5G-nätverk samt färdigställt integration av stödjande produktprogramvara. Installationen i integrationslaboratoriet i Sickla i Stockholm är en av de första implementeringarna av en 5G-infrastruktur i industriell miljö. 

Atlas Copco blir Telenors första kommersiella kund, som tillsammans med Fujitsu installerat och aktiverat det privata nätverket i Atlas Copcos lokaler.

5G ger högre datahastighet, förbättrad latens (mindre fördröjning) och stabilare anslutning jämfört med Wi-Fi-nätverk. Därmed möjliggörs flexibel och tillförlitlig datakommunikation vilket i sin tur förbättrar produktivitet och prestanda.

-Redan idag är mer än 90% av våra verktyg uppkopplade till våra kunders system, de flesta via fasta kopplingar, säger Lars Eklöf, President på Atlas Copco Motor Vehicle Industry Division. 

Uppkopplade verktyg

-På grund av industrins ökande behov av flexibilitet har vi även en stor del system som är uppkopplade trådlöst genom olika teknologier. 5G-nätet skapar utökade möjligheter inom automatisering och intelligenta system.

-Atlas Copco har varit ledande i utvecklingen av verktyg uppkopplade mot olika programvaror för att samla in data, spåra och minimera fel samt optimera verksamheten i bland annat fordonsindustrin, säger Lars Eklöf, President på Atlas Copco Motor Vehicle Industry Division.

-Vi kommer nu att fortsätta att utveckla produkter med integrerade 5G-radiomoduler. Tillförlitlig och flexibel datakommunikation kommer ytterligare att driva på arbetet för att möta våra kunders kommande behov.

-Det är väldigt glädjande att vi befäster vår ledande position på området när Telenor nu som första operatör i världen ingår ett kommersiellt 5G-avtal med Atlas Copco som bygger på Ericsson Industry Connect, säger Andreas Kristensson, Head of IoT and New Business på Telenor Sverige.

Nästa generations trådlös teknik för industrin

Tillverkningsindustrin är inne i en stor omvandling, där processer, produkter och tjänster blir allt mer digitala och uppkopplade. Men uppkopplingen sker ännu främst via kabel, vilket innebär högre underhållskostnader och drar ner effektiviteten och flexibiliteten i verksamheten. Installationen av det privata 5G-nätverket åt Atlas Copco i Sickla görs istället med den senaste trådlösa tekniken och sker på industriellt 5G-spektrum på 3,7 GHz-bandet. Nästa generations mobilteknik är nu officiellt i startgroparna för att bana vägen för den fortsätta digitaliseringen och effektiviseringen av svensk industri. 

5G  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    117
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT