Atlas Copco donerar pengar till Female Leader Engineer
Tillsammans med SSAB, Ericsson, Fortum, Scania, Sandvik, Stora Enso och Skanska påbörjas i höst en spännande resa för tjugo framstående kvinnliga ingenjörer.
För att stötta utvecklingen mot en jämnare könsfördelning inom ingenjörsyrket, samt synliggöra kvinnliga ingenjörer som förebilder inom ledarskap, har Atlas Copco AB beslutat att donera 130.000 kronor till Female Leader Engineer.
Female Leader Engineer arbetar med att identifiera högpresterande nyexaminerade kvinnliga civilingenjörer i Sverige, med att skapa medvetenhet kring jämställdhetsfrågorna, och med att utmana strukturella förväntningar på kvinnor i karriären.
-Det känns såklart väldigt roligt att vi får motta pengar från stiftelsen. Vi är 20 personer som utöver våra ordinarie jobb arbetar för en jämn maktbalans i näringslivet och det känns fantastiskt när någon vill bidra till detta. Vi är väldigt glada för det ekonomiska tillskottet som vi får från Atlas Copco. Nu har vi möjlighet att satsa mer på utveckling av vår organisation, på vårt alumninätverk, och på utbildning för att i framtiden kunna åstadkomma ännu mer i linje med vår vision, säger Madelen Porserud, en av initiativtagarna till Female Leader Engineer och medlem i styrgruppen.
Female Leader Engineer är en utmärkelse för kvinnliga ingenjörsstudenter på Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola och Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet i samarbete med svenska industriföretag. Syftet med utmärkelsen är att öka andelen kvinnor på ledande positioner i näringslivet genom att bland annat bygga en bas av unga ingenjörer med potential för framtida ledarroller.
Målet är att makten i näringslivet ska vara jämt fördelad mellan män och kvinnor. För att uppnå detta är det viktigt att sprida det målet och skapa medvetenhet kring jämställdhetsfrågor och att utmana strukturella förväntningar på kvinnor i karriären.
Female Leader Engineer fungerar som en plattform för kvinnliga ingenjörer och industribolag att träffas. Tillsammans med SSAB, Ericsson, Fortum, Scania, Sandvik, Stora Enso och Skanska påbörjas i höst en spännande resa för tjugo framstående kvinnliga ingenjörer.
-Att arbeta med jämställdhet ser jag som en avgörande fråga för att vi ska kunna attrahera de allra bästa medarbetarna. Det här är ett av flera viktiga initiativ som vi är involverade i för att säkerställa att vi även i framtiden får rätt kompetens till SSAB. Ingenjörer är en mycket viktig målgrupp för oss, säger Martin Lindqvist, SSABs vd och koncernchef.
Kvinnliga civilingenjörsstudenter vid Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola, Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet och Luleå Tekniska Universitet kan från och med den 21:a augusti 2017 söka till fjärde omgången av utmärkelsen Female Leader Engineer.
-
Jan 25, 2021
Varslar 95 i Jönköping
Nyheter Innebär i stort sett en avveckling av verksamheten.
-
Jan 25, 2021
Full fart framåt för Elektroautomatik inom digitaliseringen
Branschnytt Elektroautomatiks konfigurator, Automationsbyggaren, som bygger på principen Bygg din egen automationslösning, utvecklas kontinuerligt.
-
Annons
-
Fallstudie: Effektivt underhåll på ett säkert sätt
Tillverkare fick hjälp att implementera Lockout/Tagout, en säkerhetsrutin för processbrytning och låsning vid underhåll.
-
Jan 25, 2021
Högskolan Väst möter teknikomställningen med nya spetsutbildningar
Arbetsliv Den snabba teknikomställning som sker just nu ställer helt nya kompetenskrav på industrins medarbetare.
-
Jan 25, 2021
Alelion får ytterligare uppföljningsorder från specialfordonstillverkaren
Affärer Tidigare order är redan i produktion i Göteborg och nu kommer en uppföljare värd 8 miljoner. -
Jan 25, 2021
Enerco fortsätter tillväxtresan
Branschnytt Köper verkstadsföretag och industriserviceföretag och växer med 150 medarbetare.
-
Jan 22, 2021
Semcon möblerar om i toppen
Nyheter Ska accelerera tillväxten inom affärsområde digitalisering. -
Jan 22, 2021
Generationsväxling hos Helge Nyberg
Nyheter "Ser fram emot att driva familjeföretaget vidare"
-
Att tänka på i samband med uppsägningar
Som arbetsgivare bör man ha arbetsrätten i bakhuvudet. Ofta är det i slutet av en anställning som fel begås.
-
Världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhåll
ABB och Epiroc är med på Railcares hållbarhetståg.
-
PLAY: Nynas med 90 år på nacken
I veckan avslutades en av Sveriges största rekonstruktioner. Företaget grundat av Axel Ax:son Johnson fick som Sveriges första raffinaderi stor betydelse under andra världskriget och för bilismens framväxt.
-
Optimal produktionsprestanda med ny underhållstjänst för robotar
Tillståndsbaserad underhållstjänst från ABB möjliggör förebyggande underhållsschema för robotar.
-
Bättre glid med norelems nya sortiment av glidlager
Ett nytt sortiment med glidlager för rundbord, med två olika versioner.
-
OMRON lanserar 1S-servoserie med funktioner för rörelsesäkerhet
Nya funktioner skyddar operatörer, maskiner och produkter och ger högre produktivitet.
-
MSQ – Kompakt och lätt vridbord med hög precision
Nya MSQ från SMC är ett lågbyggt vridbord av kuggstångstyp med minskad vikt och större centrumhål för bättre genomföring av slang och kabel.
-
Volvo Penta lanserar ny automatiseringsteknik för att lägga till med båt
Att lägga till kan vara en av de mest stressande och utmanande aspekterna av båtlivet – även för en erfaren kapten. Nu lanseras Assisted Docking System.