Madelen Porserud, Anna Wingqvist, Eva Fredriksson, Caroline Bouzi och Evelina Ögren sitter i styrelsen och driver idag Female Leader Engineer tillsammans med en projektgrupp. Foto: Female Leader Engineer.

Apr 6, 2017

Atlas Copco donerar pengar till Female Leader Engineer


Tillsammans med SSAB, Ericsson, Fortum, Scania, Sandvik, Stora Enso och Skanska påbörjas i höst en spännande resa för tjugo framstående kvinnliga ingenjörer.

 

För att stötta utvecklingen mot en jämnare könsfördelning inom ingenjörsyrket, samt synliggöra kvinnliga ingenjörer som förebilder inom ledarskap, har Atlas Copco AB beslutat att donera 130.000 kronor till Female Leader Engineer.

Female Leader Engineer arbetar med att identifiera högpresterande nyexaminerade kvinnliga civilingenjörer i Sverige, med att skapa medvetenhet kring jämställdhetsfrågorna, och med att utmana strukturella förväntningar på kvinnor i karriären.

-Det känns såklart väldigt roligt att vi får motta pengar från stiftelsen. Vi är 20 personer som utöver våra ordinarie jobb arbetar för en jämn maktbalans i näringslivet och det känns fantastiskt när någon vill bidra till detta. Vi är väldigt glada för det ekonomiska tillskottet som vi får från Atlas Copco. Nu har vi möjlighet att satsa mer på utveckling av vår organisation, på vårt alumninätverk, och på utbildning för att i framtiden kunna åstadkomma ännu mer i linje med vår vision, säger Madelen Porserud, en av initiativtagarna till Female Leader Engineer och medlem i styrgruppen.

Female Leader Engineer är en utmärkelse för kvinnliga ingenjörsstudenter på Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola och Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet i samarbete med svenska industriföretag. Syftet med utmärkelsen är att öka andelen kvinnor på ledande positioner i näringslivet genom att bland annat bygga en bas av unga ingenjörer med potential för framtida ledarroller.

Målet är att makten i näringslivet ska vara jämt fördelad mellan män och kvinnor. För att uppnå detta är det viktigt att sprida det målet och skapa medvetenhet kring jämställdhetsfrågor och att utmana strukturella förväntningar på kvinnor i karriären.

Female Leader Engineer fungerar som en plattform för kvinnliga ingenjörer och industribolag att träffas. Tillsammans med SSAB, Ericsson, Fortum, Scania, Sandvik, Stora Enso och Skanska påbörjas i höst en spännande resa för tjugo framstående kvinnliga ingenjörer.

-Att arbeta med jämställdhet ser jag som en avgörande fråga för att vi ska kunna attrahera de allra bästa medarbetarna. Det här är ett av flera viktiga initiativ som vi är involverade i för att säkerställa att vi även i framtiden får rätt kompetens till SSAB. Ingenjörer är en mycket viktig målgrupp för oss, säger Martin Lindqvist, SSABs vd och koncernchef.

Kvinnliga civilingenjörsstudenter vid Kungliga Tekniska Högskolan, Chalmers Tekniska Högskola, Lunds Tekniska Högskola, Tekniska Högskolan vid Linköpings universitet och Luleå Tekniska Universitet kan från och med den 21:a augusti 2017 söka till fjärde omgången av utmärkelsen Female Leader Engineer.
  • May 7, 2021

    Streama film i Polestar 2

    Reportage Elbilstillverkaren satsar på streaming, Spotify och din egen smartphone som bilnyckel.
    117
Loading...

MEST LÄSTA

SENASTE NYTT